Her vil man gerne være frivillig: Ansøgningerne vælter ind hos Thy Whisky

Thy Whisky oplever overvældende interesse fra kunder og følgere fra både ind- og udland for at være en del af et nyt smagspanel.

Thy Whisky har delt mange smagsprøver ud gennem årene, men med det nye smagspanel håber ejerne, at de kan få inspiration til, hvordan fremtidens whisky skal smage.
Thy Whisky har delt mange smagsprøver ud gennem årene, men med det nye smagspanel håber ejerne, at de kan få inspiration til, hvordan fremtidens whisky skal smage.
Foto: Thy Whisky

De skal egentlig kun bruge 40 i panelet - måske er det endda lidt for højt sat.

Men allerede blot en uge efter tilmeldingens åbning, har Thy Whisky fået ansøgninger fra 300, som gerne vil være frivillig deltager i et nyt smagspanel. 

Og i en tid hvor der mange andre steder er frivilligheds-underskud, så blæser den enorme interesse ejerne bagover.

- Det er jo vanvittigt mange, konstaterer en af destilleriets fire ejere Andreas Poulsen.

Planen er som udgangspunkt, at det nye smagspanel skal samles for første gang i starten af marts til et virtuelt møde. Her skal de i fællesskab smage sig igennem fire whiskyer fra gårddestilleriet ved Snedsted.

- Vi er i gang med en proces, hvor vi skal finde ud af, hvordan vores whisky skal være om nogle år ud i fremtiden, og den vil vi gerne have nogle inputs til fra dem, som har en holdning til det, fortæller Andreas Poulsen og tilføjer, at det netop var vigtigt for dem, at panelet skal bestå af helt almindelige mennesker uden stor whisky-erfaring.

- Vi er jo selv startet med at lave whisky på vores gård uden at være eksperter i whisky, og så har vi tilegnet os vores smag med tiden. Så det er jo det, vi er skabt af. Det betyder ikke, at vi ikke også skal have hjælp fra dygtige folk fra whisky-verdenen, men det er lige så vigtigt, at dem der bruger os til dagligt tilkendegiver deres holdning.


Ser det som et skulderklap

At tilmeldingen har været overvældende stor allerede her en uge efter åbning, det ser Andreas Poulsen også som tegn på, at Thy Whisky har opbakning til deres brand.

- Det vidner for os om, at der er rigtig mange, der vil os det rigtig godt, og som gerne vil hjælpe os videre. Vi ved, at der er rigtig mange, der følger os og synes, at det vi laver, er spændende. Men derudover er vi også meget ydmyge og taknemmelige over, at så mange har lyst til at være med, fortæller medejeren.

Thy Whisky producerer dansk økologisk whisky på slægtsgården Gyrup i Thy. Her er produktionskapaciteten cirka 50.000 liter økologisk 'new make', som de hvert år føjer til deres whiskylager.
Thy Whisky producerer dansk økologisk whisky på slægtsgården Gyrup i Thy. Her er produktionskapaciteten cirka 50.000 liter økologisk 'new make', som de hvert år føjer til deres whiskylager.
Foto: Janne Dalby Ewert, TV MIDTVEST og privatfoto. Redigering: Jens Svenning, TV MIDTVEST

Andreas Poulsen tror samtidig, at den store interesse for smagspanelet kan begrundes med, at det giver whisky-kunder og interesserede en læring og indsigt i den alkoholiske driks verden.

- Der er jo også en personlig udfordring i det for mange om at smage på whisky og have en holdning til det, man smager. Og hvis man gerne vil øve sig i at smage whisky, så er det her en god mulighed.


Formularen på fremtidens whisky

Det familiedrevne destilleri fra 2015 føler nu, at det er tid til at nytænke - og det er her, at panelets frivillige bliver en vigtig brik.

- Der begynder snart at være tidspunkt, hvor vores årgange kommer i spil. Og det kan blive en ny begyndelse for os, hvor vi kan komme bredere ud, og det vil vi gerne gøre rigtigt. Og der var det naturligt for os at inddrage dem, der følger os, og drage nytte af al den viden og de holdninger, vores kunder har, siger Andreas Poulsen.

Det er derfor også målet med smagspanelet, at det skal være bredt sammensat af kunder fra hele verden, så det kan ramme kundernes smag i hele det globale whiskymarked.

- Noget af det her handler jo også om, at vi gerne vil nå bredere ud end kun i Danmark. Vi har lige nu ansøgere fra både Tyskland, England, Scotland, Holland og Australien – Whisky-verdenen er global.

Der er fortsat åbent for at sende en ansøgning om at være med i smagspanelet, og selvom meget endnu er uvist om, hvordan det praktisk kommer til at fungere, så forventer ejerne at samle holdet af frivillige nogle gange om året - og så skal de ellers bare smage og diskutere whisky.