Her er vinderne: Genbrugspap, forbrugeroplysning og byt-til-nyt kåret i Thisted

Tre vindere kåret for deres grønne idéer i Thisted. Formålet er at sætte fokus på grøn adfærd i Thy og på Mors.

Svend Erik Guld fra Skyum ved Thisted var én af de tre vindere. Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Læs også Grøn finale: I aften kåres de tre bedste idéer i Thy og på Mors

Tre vindere af en grøn konkurrence er netop blevet kåret på Thisted Gymnasium.

I år har Thy og Mors nemlig fokus på grøn adfærd, og som led i den opmærksomhed har borgere, virksomheder ungdomsuddannelser kunnet bidrage med idéer. Det endte med syv finalister. Nu er de blevet til tre vindere.

De tre vindere er Vesterhavshytten i Agger, EUC Nordvest i Thisted og Svend Erik Guld fra Skyum syd for Thisted.

- Det er jo et skud til, at man kommer videre og gør noget mere. Hvis jeg tænker på affaldssortering, kan jeg godt sortere det, men hvis det alligevel havner samme sted, er det lige meget. Det skulle helst være sådan, at det bliver brugt og ikke brændt af, sagde indehaveren af Vesterhavshytten, Peter Sørensen, da han modtog prisen.

Han er ikke den eneste vinder, hvor konkurrencen er begyndelsen på mere.

- Det er meningen, at vi vil lave et område om, som kan tage en masse CO2, og det bliver det næste projekt, forklarede Svend Erik Guld fra scenen.

De tre vindere får alle et æbletræ og billetter til to arrangementer i Thy.

De tre vinderes idéer:

Svend Erik Guld fra Skyum ser sig selv som gammel og grøn. Han mener, at forbrugerne skal hjælpes til at vide, om det er grønnest at købe en banan eller en gulerod. Det kunne være gennem en farveskala fra sort til grøn.

 

EUC Nordvest i Thisted vil gerne lave byt-til-nyt med tøj. Eleverne foreslår en lokal løsning, hvor unge går hjem i gemmerne og finder det tøj, som de ikke bruger og derfor ikke har glæde af, og så bytter det på en stand til noget andet brugt tøj. Derved kan man mindske ny produktion af tøj og genbruge.

 

Vesterhavshytten i Agger vil gerne bruge mere miljøvenlig emballage, når kunderne køber fastfood. Derfor skal flamingoen skiftes ud med genbrugspap.