Her er de regler der lukkede blomsterudstilling i Thy

TV MIDTVEST har bedt en brandrådgiver forklare, hvad der er op og ned.

I to år har regler dikteret, at en brandrådgiver skal være til stede ved mange byggerier og ombygninger. Den regel har ramt blomsterudstillingen "Håb - Naturens stemme" i Hurup.
I to år har regler dikteret, at en brandrådgiver skal være til stede ved mange byggerier og ombygninger. Den regel har ramt blomsterudstillingen "Håb - Naturens stemme" i Hurup.
Foto: Privat

Det skulle have været en stor blomsterudstilling med masser af gæster, men det er endt med lukkede døre og en lang næse til de potentielle publikummer.

Mandag eftermiddag udstedte Thisted Kommune et standsningspåbud til blomsterudstillingen "Håb - Naturens stemme" i Hurup.

Forklaringen skyldes ifølge Mogens Kruse Andersen, teknisk direktør i Thisted Kommune, at arrangementet ikke har den fornødne brandtekniske redegørelse. 

En brandteknisk redegørelse skal blandt andet redegøre for, at personer har mulighed for at flygte i tilfælde af brand, samt at branden ikke kan sprede sig uhindret.  

Og da redegørelsen mangler, kan kommunen ikke give tilladelse til, at den gamle auktionshal kan bruges til blomsterudstilling med op mod 10.000 gæster over tre uger. 

- Når vi har fået den (redegørelse, red.), kan vi give en byggetilladelse, forklarer Mogens Kruse Andersen.

Kan ikke give dispensation

Ifølge byggeloven er det nødvendigt med en byggetilladelse, når man eksempelvis ændrer formålet med en bygning, som det er tilfældet med auktionshallen, der nu rummer en blomsterudstilling.

Med byggetilladelsen skal kommunen blandt andet sikre, "at bebyggelse indrettes og bruges således, at den frembyder tilfredsstillende tryghed i brand- og sikkerheds- og sundhedsmæssig henseende."

Kommunen har ikke mulighed for at give dispensation for den manglende brandtekniske redegørelse - alligevel nåede blomsterudstillingen dog at have åbent i otte dage, inden kommunen udstedte standsningspåbuddet. 

- Da vi bliver bekendt med, at der er en udstilling under opbygning, så rykker vi for redegørelsen, lyder det fra Mogens Kruse Andersen, der selv har besøgt udstillingen.

Hvornår får I kendskab til udstillingen?

- Det kan jeg ikke huske nøjagtigt. 

Regler har været gældende i to år

Det er bekendtgørelse om bygningsreglement 2018, der fastsætter mange af de regler, der er i forhold til brand.

Det forklarer Christian Warneboldt Green, der er certificeret brandrådgiver i tredjepartsniveau hos Viborg Ingeniørerne. 

Som certificeret brandrådgiver i tredjepartsniveau er han én af de få brandrådgivere i Danmark, der kan lave en brandteknisk redegørelse for hospitaler og andre store byggerier.

Christian Warneboldt Green har med egne ord "det store kørekort", når det kommer til at lave de brandtekniske redegørelser, der har været et lovkrav på mange byggerier siden januar 2020

TV MIDTVEST har bedt ham forklare, hvad der er op og ned, når det kommer til en brandtekniskredegørelse. 

Ifølge bekendtgørelsen er der fire såkaldte brandklasser. Som hovedregel gælder, at jo lavere klasse, desto mere simpelt byggeri og desto nemmere certificering fra en brandrådgiver. 

I praksis betyder det, at brandcertificering af en mindre lagerbygning eller et lille hus er nemt, mens godkendelse af et plejehjem i mange etager kræver en højt-uddannet brandrådgiver og en uvildig brandrådgiver, der har godkendt det arbejde. 

- Alle brandregler bygger på mange års erfaring med brande. Det har eksempelvis udløst krav til bærende konstruktioner og flugtvejslængder, forklarer Christian Warneboldt Green, der ikke ønsker at gå ind i den konkrete sag.

Når udstillingen ikke at åbne op igen, vil købte billetter blive refunderet, oplyser blomsterkunsteren på sin hjemmeside.
Når udstillingen ikke at åbne op igen, vil købte billetter blive refunderet, oplyser blomsterkunsteren på sin hjemmeside.
Foto: Privat

Ifølge den tekniske direktør i Thisted Kommune, Mogens Kruse Andersen, lyder den umiddelbare vurdering fra Nordjyllands Beredskab, at auktionshallens nye formål som udstilling gør det til en såkaldt brandklasse 3. 

Det betyder i praksis, at kun særlige brandrådgivere kan lave brandredegørelsen, der er nødvendig for, at kommunen kan godkende projektet.

I sidste ende er det dog den enkelte brandrådgiver, der laver en vurdering af byggeriets brandklasse.

Ifølge Bolig- og Planstyrelsen findes der på landsplan 52 brandrådgivere, der kan certificere et byggeri i brandklasse 3.