Havørn dræbt af sammenstød med vindmølle

En havørn har mistet livet - formentlig efter sammenstød med en vindmøllevinge i Vejlerne.

Dræbt havørn
Foto: naturguide.dk

Torsdag blev en blot to år gammel havørn fundet død under vindmøllerne på kanten af Danmarks største videnskabelige fuglereservat, Vejlerne i Nordvestjylland. Den er efter alt at dømme død, fordi den har ramt en møllevinge. Det skriver det digitale magasin naturguide.dk.

Ifølge sitet er der de senere år opstillet en række store vindmøller langs fuglereservatets østgrænse, der i nogle fuglekredse fra starten har været kritiseret for at påvirke især reservatets større vingefang som netop ørne eller traner.

Den døde havørn har ifølge naturguide.dk et vingefang på hele to meter og 28 centimeter. 

Det er ikke første gang, der er sket kollision mellem en havørn og en vindmølle. Det er også sket i Skagen for nogle år siden, men derudover er der ikke kendskab til flere ørnedrab i forbindelse med vindmøller i Danmark.

Nordjylland har netop mistet to af de endnu sjældnere kongeørne fra deres yngleområder i Store Vildmose. Den ene er blevet skudt med et jagtgevær. Her udlovede en øjenlæge fra Thisted sammen med Dansk Ornitologisk Forening en dusør for oplysninger, der kunne føre til domfældelse af den gerningsmand, der skød og dræbte kongeørnen. En anden kongeørn blev dræbt af et andet kongeørnepar i forbindelse med en kamp om territorier.

Vejlerne, der ligger mellem Thisted og Fjerritslev, er netop et af landets vigtigste ynglelokaliteter for traner.