Haven ved Havet: Kan Sofie blive selvforsynende?

I et lille hus ved Vesterhavet ved Klitmøller vil vores journalist Sofie Kyed forsøge at få en have til at spire og gro, selvom forholdene langt fra er optimale.

Kan man være selvforsynende med grøntsager 900 meter fra Vesterhavet? Det vil vores journalist Sofie Kyed forsøge sig med i vores nye serie 'Haven ved Havet'. 

quoteDet er ikke rigtigt lykkes mig at få andet end kartofler til at gro.

Sofie Kyed

Haven ved Havet er et eksperiment, hvor vores journalist Sofie Kyed skal se, om hun kan blive selvforsynende med grøntsager - med den udfordring, at hendes have ligger 900 meter fra Vesterhavet. Og at hun er helt grøn inden for havebrug. 

- Mine porrer ligner forårsløg. Og alle mine agurker døde over en nat sidste sommer. Faktisk er det ikke rigtigt lykkes mig at få andet end kartofler til at gro, fortæller Sofie Kyed.

Sofie Kyed hjemme i sit hjemmelavede drivhus, som hun har bygget sammen med nogle venner.
Sofie Kyed hjemme i sit hjemmelavede drivhus, som hun har bygget sammen med nogle venner.
Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

Ikke så grønne fingre

På hendes to første somre har hun ikke haft meget held med at få grøntsager til at gro i sin have i Klitmøller. Alligevel har hun en drøm om at blive selvforsynende med grøntsager. 

quoteJeg synes, der er noget virkelig fedt og livsbekræftende ved at så noget, og se det komme op igen.

Sofie Kyed

- Det er selvfølgelig fordi, jeg vil vores klode det bedste og har lidt dårlig samvittighed over, at jeg har fløjet meget førhen - og stadig flyver nogen gange. Men helt ærligt, så er det også fordi, jeg synes, der er noget virkelig fedt og livsbekræftende ved at så noget, og se det komme op igen. Og så kan man endda spise det, forklarer Sofie Kyed.

En hjælpende hånd

Det er ikke gået helt vildt godt for hendes havebrug indtil videre, så for at det skal lykkes hende at blive selvforsynende, skal hun have hjælp. Derfor vil hun i hvert afsnit få hjælp af mere kyndige have-entutiaster. Blandt andet Carsten Sørensen, der leverer økologiske grøntsager og æg til Spar i Klitmøller. 

Carsten Sørensen, der selv producerer økologiske grøntsager og æg, giver Sofie gode råd til at komme i gang med sin have.
Carsten Sørensen, der selv producerer økologiske grøntsager og æg, giver Sofie gode råd til at komme i gang med sin have.
Foto: Henrik Skyt Drivsholm, TV MIDTVEST

- Du skal ud og grave, der skal vendes noget jord, og det er en hård opgave. Men man skal starte med det trælse, lyder første råd fra Carsten Sørensen til Sofie.

Følg med på Youtube

Du kan følge hendes kamp på TV MIDTVEST, når vi sender et program i måneden. Og på vores YouTube-kanal, Haven ved Havet, hvor Sofie Kyed hver uge vil lægge videoer op fra hendes arbejde i haven. 

- Jeg ved ikke, om det kan lade sig gøre, men jeg synes, det kunne være fantastisk, hvis jeg kan lykkes med at producere de grøntsager, jeg skal leve af. Det ypperste ville jo være, hvis jeg kan få så mange forskellige grøntsager til at gro, at jeg kan forsyne mig selv med mad direkte fra haven, siger Sofie Kyed.

Du kan finde alle indslag på vores Play-app - eller se med ved hjælp af Youtube herunder.

 


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Natur.