Hanna må sige nej, når turister spørger til el-ladestandere

Tyske turister efterspørger i stigende grad el-ladestandere, når de ferierer langs Vestkysten. Men der er forsvindende få, og el-nettet halter.

2:32
Flere og flere turister ankommer til vestkystens feriesteder i elbiler. Men der er langt fra ladestandere nok, og det kan koste fremtidige besøg.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

- Vorupør er vores største område i forhold til turisme, og der er ingen offentlige ladestandere. Det er pinligt.

Ordene falder fra Hanna Amdisen, der er bureauleder for Feriepartner Thy og Limfjorden. 

For mens sommerferien står halvt inde ad døren og solen står lige over, er campingpladserne langs Vestkysten fuldstændig klar til at modtage turister. Og dog. 

Der er nemlig langt mellem el-ladestanderne, og det er et problem. For der er ikke særlig langt mellem el-bilisterne.

- For tre år siden var der nok fem eller syv el-bilister, der forhørte sig. Nu er der rigtig rigtig mange, og vi har ingen offentlige ladestandere, fortæller Hanna Amdisen. 

På Vorupør Camping har de selv valgt at finansiere og opstille to ladestandere. Men det forslår som en skrædder et endnu mere sommerligt sted, for det tager seks timer at oplade én bil. 

El-nettet er ikke rustet 

Erhvervsminister Simon Kollerup var fredag forbi egnen, og han anerkender, at der er en udfordring.

- Der er ingen tvivl om, at hvis vi skal have grønne turister til at besøge os, så skal vi have flere ladestandere. 

- Derfor har vi har afsat en pulje på 215 millioner kroner, som kan være med til at skubbe på, der hvor el-ladestanderne ikke bare kommer af sig selv, siger ministeren.

Men det er ikke nok, lyder det fra Peter Krusborg Pedersen. Han er direktør i Destination Nordvestkysten. Han peger på, at selve el-nettet ikke er robust nok til at klare den mængde strøm, der skal til for at oplade biler. 

- Vi har brug for stærkere kabelføring i hvert fald en del steder. Der skal vi bruge en større håndsrækning, end den vi ser i dag, siger han.

Simon Kollerup anerkender, at el-nettet i øjeblikket ikke er stærkt nok, men at der også er lavet brede aftaler, der skal sikre et stærkere el-net.  

Simon Kollerup mener, der er taget nødvendige initiativer for at løse ladestanderproblemet.
Simon Kollerup mener, der er taget nødvendige initiativer for at løse ladestanderproblemet.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

- Kunne jeg ønske, det gik hurtigere? Ja, det kunne jeg, men der er gode initiativer, der kører nu, og dem skal vi se resultaterne af. Så er jeg sikker på, vi kommer i mål, siger ministeren. 

Hanna Amdisen tager nu for alvor hul på sommersæsonen i Vorupør, og hun håber, at der bliver gjort noget ved ladestander-problemet, og gerne i en fart.  

- Det kan kun gå for langsomt, afslutter hun.