Gymnasium vil forfester til livs: Tjekker elevernes promille ved indgangen

Gymnasiet i Thisted vil tjekke elevernes promille, før de får lov at komme ind til introfesten.

Eleverne skal være 'alkoholfri' inden de ankommer til årets opstartsfest.
Eleverne skal være 'alkoholfri' inden de ankommer til årets opstartsfest.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Når elever på Thisted Gymnasium ankommer til introfesten på fredag bliver det i helt ædru tilstand. 

Skolen har indført nul-tolerance overfor druk før festen begynder. 

Thisted Gymnasium vil nemlig komme 'dødsdrukkulturen' til forfesterne til livs, fortæller skolens rektor, Søren Christensen. 

- Jeg synes vi som offentlig institution er nødt til at være med til at nedbringe alkoholindtaget blandt unge. Det er ikke særligt fedt at få europæiske kollegaer på besøg, og de bliver så chokeret over vores alkoholkultur, og jeg krummer tæer over, at ølbong og drukspil stolt vises frem på sociale medier af eleverne, siger Søren Christensen. 

Sundhedsstyrelsens anbefaling

I forbindelse med skolestarten på landets gymnasier og erhvervsuddannelser modtog Søren Christensen og de andre rektorer et brev fra Sundhedsstyrelsen og gymnasieorganisationer. 

I brevet skriver Sundhedsstyrelsen, at styrelsen i foråret 2022 har skærpet sine udmeldinger om unges indtag af alkohol. 

Det betyder blandt andet at Sundhedsstyrelsen nu helt fraråder børn under 18 at drikke alkohol.

- Der er kommet mere viden om, hvordan alkohol skader hjernens udvikling, imens man er ung - blandt andet med hensyn til hukommelse, læring, planlægning, beslutninger, impulskontrol og sprog. Samtidig ved vi, at unge, der drikker store mængder alkohol på én gang, er i øget risiko for ulykker, vold og uønsket sex. En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at der i gennemsnit dør én ung om måneden i Danmark relateret til alkohol, skriver styrelsen i brevet. 

Derfor opfordrer Danske Gymnasier, Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier og Sundhedsstyrelsen gymnasierne til at lave flere sociale arrangementer uden alkohol, og til kun at skænke drikkevarer med en alkoholprocent på højest 5 procent. 

Det er de anbefalinger, som Thisted Gymnasium har tænkt sig at følge, fortæller rektor Søren Christensen. 

- Det skal være trygt at være til fest på Thisted Gymnasium. Jeg kan godt forstå at unge har lyst til at drikke alkohol sammen, og det kan være nemmere at være social, hvis man har fået en lille smule alkohol, men vi skal kunne feste under gode, trygge rammer, forklarer han. 

Søren Christensen fortæller, at der er god dialog mellem skolen og eleverne og at ændre alkoholkulturen på Thisted Gymnasium til det bedre.
Søren Christensen fortæller, at der er god dialog mellem skolen og eleverne og at ændre alkoholkulturen på Thisted Gymnasium til det bedre.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Puster før festen

Derfor skal alle elever være ædru, når de ankommer til skolens fest. 

Er der mistanke om, at en elev er påvirket, skal vagten tjekke elvens promille med et alkometer. 

Til introfesten på Thisted Gymnasium er alle skolens godt 500 elever inviteret, og rektoren håber, de fleste vil komme til festen - og også komme indenfor.

- Jeg håber, vi tager tre og ikke 50 i døren, som har drukket inden festen. 

Og selvom flere af de unge er over 18 og ifølge rektor Søren Christensen er fornuftige unge mennesker, så mener han, at det er skolens pligt, at hjælpe de unge til en anden festkultur. 

- Det er principielt ikke vores opgave, at sørge for at de ikke har drukket. Men jeg synes ikke, vi kan være bekendt, som offentlig institution, at understøtte en usund drukkultur. Det er også det offentlige, som skal betale regningen bagefter i vores sundhedssystem. Og jeg har én gang siddet hos forældre, som har mistet en søn i en trafikuheld på grund af spritkørsel. Det synes jeg ikke, vi kan være bekendt at understøtte, siger Søren Christensen. 

Flytter festen uden for skolen?

Store udendørs fester i Dyrehaven i København har i denne weekend skabt debat. 

I kølvandet på sundhedsstyrelsens anbefalinger har flere gymnasier valgt at forbyde alkohol til skolens introfest. 

Styrelsen anbefaler nemlig en periode, hvor alkohol forbydes på gymnasier. 

- I tillæg hertil er det Sundhedsstyrelsens forslag at skolerne indfører en karensperiode for fester og arrangementer med alkohol, således at alle nye elever kan begynde på deres uddannelse og danne sociale relationer, uden at der er et pres for at drikke alkohol, og uden at det bliver alkoholen der bliver det samlende. En karensperiode kan gå fra skolestart til efterårsferie, står der i brevet. 

Dén opfordring har mødt kritik fra organisationen Danske Gymnasieelevers Sammenslutning. For et forbud mod alkohol vil kun få unge til at fravælge festerne på skolen og feste et andet sted, argumenterer organisationens forkvinde, Madeleine Steenberg Williams.

-  Det betyder mere utrygge fester, end hvis det havde foregået på skolerne med alkohol. Det er ærgerligt, at skolen ikke faciliterer festen, siger Madeleine Steenberg Williams til TV 2.

Men unge i Thisted kommer formentlig ikke til at vælge gymnasiefesterne fra, mener rektor på Thisted Gymnasium, Søren Christensen. 

- Jo, det kan jeg være bange for, men det er ikke gymnasiets rum, som vi har ansvaret for. Og vores fester er faktisk meget attraktive. Der er mange, også unge, som ikke går på skolen, som gerne vil med til festerne. Men jeg kan kun forholde mig til, hvilken fest, vi har på skolen, og her vil vi forsøge at vise de unge, at man kan have en god fest uden at være døddrukken, siger rektoren. 

En god fest uden alkohol

Derfor får eleverne til introfesten også mad inden festen starter, for ikke at drikke alkohol på tom mave. Og derudover serverer skolen kun alkohol med en lav alkoholprocent som for eksempel Breezers, forklarer rektoren. 

- Hvis vi spoler tiden et par år tilbage, så var der nogen, der aldrig kom ind til festen, fordi de lå ude i hækken og havde drukket alt for meget. Vi vil gerne kunne have det sjovt på Thisted Gymnasium, men det er ikke sjovt, at rydde op efter bræk over det hele. 

Derfor kommer skolen også til at satse på flere andre aktiviteter end druk til fremtiden fester, slår Søren Christensen fast.

- Vi vil gerne vise de unge, at man kan have det sjovt uden alkohol. Mange af vores 1.g'ere er ikke vant til druk, før de begynder på gymnasiet, og de skal have en god start på gymnasietiden uden at alkohol er dét, vi samles om.