Gymnasium inkluderer autisme-elever med stor succes

På Thisted Gymnasium går unge med autisme i helt almindelige gymnasieklasser. Skolen har nemlig stor succes med en særlig ordning.

Unge med autisme får oftest specialtilbud, når det kommer til uddannelser, men ikke på Thisted Gymnasium. Her går unge med autisme-diagnoser i helt almindelige gymnasieklasser takket være en ordning, der vender problemer til løsninger.

Gymnasiet har seks autister, som får støtte til at klare dagligdagen i skolen.

quoteMan har bare brug for lidt mere fri og stilhed nogle gange, og det er også derfor, den her hjælp har været rigtig god, siger Rasmus Bunde Nielsen.

Rasmus Bunde Nielsen, 2.x, Thisted Gymnasium

- Det går fint nok, men det var svært i starten. Det var et svært spring at gå fra specialskolen til gymnasiet. Man har bare brug for lidt mere fri og stilhed nogle gange, og det er også derfor, den her hjælp har været rigtig god, siger Rasmus Bunde Nielsen, der går i 2.x på Thisted Gymnasium.

Der er blandt andet indrettet et stillerum til autisterne. Et sted, som Annika Holmes ofte søger tilflugt i.

- Hvis jeg har svært ved at koncentrere mig, har jeg mulighed for at sidde her og lave lektier. Her kan jeg bedre koncentrere mig, siger Annika Holmes, der også er autisme-elev på gymnasiet.

Desuden har eleverne med en autismediagnose tæt kontakt til deres mentor, der er bindeled mellem skole, elev og forældre.

Autisme-ordningen

- Vi står hele tiden parat til at hjælpe, hvis der er udfordringer i klassen. Det kan være socialt eller det kan være privatlivet. Der kan vi gå ind og hjælpe, siger Torben Schach Iversen, der er mentor på Thisted Gymnasium.

Meget lidt der skal til

På Thisted Gymnasium har lærerne været på efteruddannelse for at få den nødvendige viden om autisme.

Ifølge gymnasiets rekor burde alle skoler overveje at få en ordning, som man har i Thisted.

- Jeg synes faktisk, alle skoler burde overveje at gøre det. For der er unge, der har behov, og det er meget lidt, der skal til for at hjælpe dem. Omkostningerne samfundsmæssigt ville være meget værre, så jeg synes, man har en forpligtelse, siger Søren Christensen, rektor på Thisted Gymnaisum.

Rasmus Bunde Nielsen er da heller ikke tvivl om, at den særlige indsats hjælper.

- Det bedste er udviklingen, man får. Det at komme væk fra specialafdelingen og komme ud i det normale liv, siger Rasmus Bunde Nielsen.

På Thisted Gymnasium går unge med autisme i helt almindelige gymnasieklasser.