Grøn finale: I aften kåres de tre bedste idéer i Thy og på Mors

Teutonersalen på Thisted Gymnasium danner mandag aften ramme om en finale. Tre idéer skal være lokale pejlemærker for grøn adfærd.

Der er pænt fremmøde i Teutonersalen på Thisted Gymnasium, hvor tre vindere mandag aften bliver kåret for en grøn idé. Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Læs også Fremtidsgruppen til kamp: Unikt politisk samarbejde vil sætte Thy og Mors på Danmarkskortet

Mandag aften bliver en konkurrence afgjort på Thisted Gymnasium. En konkurrence, der har som formål at fremme den grønne adfærd og gøre omverdenen opmærksom på idé- eller initiativrige borgere, virksomheder og ungdomsuddannelser i Thy og på Mors.

- Konkurrenternes forslag kan være med til at give inspiration til os alle. Men konkurrencen er også et greb for at sætte fokus på grøn omstilling, Thy og Mors, fortæller Helle Sommer, der er med i Fællesskabet Fremtidsgruppen Mors-Thy, til TV MIDTVEST.

Fremtidsgruppen Mors-Thy består af 11 politiske partier, der hvert år har fokus på et emne. Sidste år var det bosætning, og i år er det altså grøn adfærd.

De syv finalister

Johannes Kristensen fra Thisted ønsker at sætte fokus på ikke bare klima, men også biodiversitet. Her mener Johannes, at både private, virksomheder og offentlige institutioner kan bidrage. For eksempel i forhold til græsslåning. For en kortklippet græsplæne er som en ørken for bier.

 

Nicolaj Stenkjær fra Thisted foreslår, at det gøres nemmere for almindelige mennesker at investere i den grønne omstilling. Helt konkret foreslår han vindmøllelaug som en løsning, der gør det muligt for ikke-millionærer at være med. Dertil mener han, at lovgivningen skal gøre det mere attraktivt at investere grønt.

 

Svend Erik Guld fra Skyum ser sig selv som gammel og grøn. Han mener, at forbrugerne skal hjælpes til at vide, om det er grønnest at købe en banan eller en gulerod. Det kunne være gennem en farveskala fra sort til grøn.

 

EUC Nordvest i Thisted vil gerne lave byt-til-nyt med tøj. Eleverne foreslår en lokal løsning, hvor unge går hjem i gemmerne og finder det tøj, som de ikke bruger og derfor ikke har glæde af, og så bytter det på en stand til noget andet brugt tøj. Derved kan man mindske ny produktion af tøj og genbruge.

 

FGU Nordvest i Nykøbing sætter fokus på madspild. Når eleverne har spist og smidt det, der er tilbage på tallerkenen, i en spand, bliver den vejet. Vægten skrives ned, så eleverne motiveres til at lave mindre madspild. Derudover genbruger skolens køkken overskudsbrød ved at lægge det i vand og bruge det i ny dej dagen derpå.

 

Vesterhavshytten i Agger vil gerne bruge mere miljøvenlig emballage, når kunderne køber fastfood. Derfor skal flamingoen skiftes ud med genbrugspap.

 

Thy Højskole arbejder på en bæredygtighedscamp til sommer, hvor deltagerne blandt andet skal lære om, hvordan man kan leve uden at efterlade en masse skrald.

Se mere

Syv finalister - tre vindere

Blandt de syv finalister er der tre borgere, to virksomheder og to ungdomsuddannelser, der på forskellig vis har grønne idéer. Klimaordfører fra de Konservative, Dansk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten, Socialdemokratiet og de Radikale har nomineret finalisterne.

En jury bestående af Thisted og Morsøs borgmestre og repræsentanter fra det lokale erhvervsliv har udpeget de tre vindere.

De hædres med et æbletræ, to billetter til Alive Festival i Thisted og to billetter til Agger Athlon, som er en sportsfestival for hele familien i Agger.

TV MIDTVEST sender direkte, når vinderne bliver offentliggjort. Se med fra kl. 19.55.

04:28

Mød alle syv finalister her.

Luk video