Gert var barnestjerne i film, der forsvandt: Nu er den fundet og kan igen ses

Gert Christensen var som 8-årig med i en film fra Agger om det barske liv på Vesterhavet, og selv om mange troede, at filmen var forsvundet, er den nu tilbage i byen.

Gert Christensen nærmer sig snart 80 år, og selv om det er mange år siden, at han spillede en filmrolle, husker han det som en sjov tid.
Gert Christensen nærmer sig snart 80 år, og selv om det er mange år siden, at han spillede en filmrolle, husker han det som en sjov tid.
Foto: Allan Ødegaard / TV MIDTVEST

Som 8-årige var Gert Christensen fra Agger barnestjerne i Agger-filmen med titlen ’Det blæser op til storm’.

Filmen handler om det barske fiskerliv i Vesterhavet ved Agger, hvor Gert Christensen spillede en af to små drenge, der drev til havs.

Filmen turnerede i 1950 i landets missionshuse, og i mange år har man troet, at filmen var forsvundet, men nu kan den igen opleves i Agger, og det er til stor glæde for filmens hovedrolle, Gert Christensen.

- Da jeg fandt ud af, at den var kommet hjem, fik jeg helt gåsehud, og jeg er den eneste levende i dag, så det er jo nok det, der gør, at jeg også får gåsehud, fortæller den tidligere skuespiller.

Han fik hovedrollen, fordi hans farmor kom i kontakt med filmholdet.

Film fundet i Gøteborg

Agger-filmen blev fundet i Gøteborg, og det var blandt andet den tidligere fisker fra Agger, Hans Erik Nørgaard, der var med til at finde den.

- Jeg fik at vide på anden eller tredje hånd, at der var en søn til en af de medvirkende, som måske havde en kopi af den, og ham fandt jeg så i kirkebogen, og så fandt jeg en adresse på ham. Han fortalte så, at han havde en kopi, som hans far havde fået for at medvirke i filmen, forklarer den tidligere fisker.

Hans Erik Nørgaard var med til at hente kopien i Sverige, for de ville ikke risikere, at den forsvandt i posten.

"Svindel"-scener

Filmen handler blandt andet om 8-årige Gert Christensen og en 12-årig dreng, der spillede Gert Christensens storebror. 

Sammen tog de ud at fiske på Vesterhavet i en jolle, men undervejs begyndte det at blæse op, og det blev farligt for dem at være på havet.

Selv om handlingen i filmen er barsk og farlig, så fortæller hovedpersonen, at virkeligheden var en anden.

- Der var ikke noget, der nogensinde var farligt. Eksempelvis var der syd for havnen lavet vand, og så stod der en person og gyngede med båden, og der var en, som smed vand på os fra en spand, for det skulle jo se rigtig ud, men det var ren svindel, forklarer Gert Christensen og fortsætter:

- Jeg har faktisk fået ødelagt måden at se film på, for når jeg ser film, så sidder jeg og skiller den ad, fordi jeg tænker på, hvordan de har lavet det.

Filmen 'Det blæser op til storm' fra 1950 kan opleves i Fiskerhuset i Agger, som er en del af Museum Thy til 7. august 2022.