Fusion koster svineproducenter millioner

Fusionen mellem slagterierne Danish Crown og Tican kommer til at koste svineproducenterne mange penge. For de største leverandører er der tale om millionbeløb.

Danish Crown-fusionsaftalen betyder, at Ticans andelshavere det første år får 25 øre mindre pr. kg gris, de leverer og 10 øre mindre det andet år.

- Sådan som økonomien er i svineproduktionen, så har hver eneste 10-øre meget, meget stor betydning. Det betyder meget for dem, der skal levere, siger Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter.

Hvis en svinebonde leverer en gris på 85 kg, får han det første år 21,25 kroner mindre for den.

- Og det bliver til rigtig mange penge, når året er gået og man har afleveret hele sin leverance, siger Henrik Mortensen.

Henrik Jensen er svineproducent i Øster Uttrup ved Aalborg og andelshaver i Tican. Han mister 1,2 millioner kroner på fusionen.

- Det er jo mange penge for os. Jeg er skuffet over, at vores slagteriselskab har været i så ringe tilstand, at jeg skal give så mange penge for at skifte slagteriselskab, siger Henrik Jensen.

Han regner dog med at kunne holde skindet på næsen.

- Det må vi jo håbe, vi har sul nok på kroppen til at stå igennem. Det tror jeg da. Men hvad det får af konsekvenser, kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt, siger Henrik Jensen.

Danish Crown og Tican oplyste tirsdag, at de slår sig sammen.

I regnskabsåret 2013/14 havde Tican en omsætning på 5,2 milliarder kroner, mens Danish Crown i samme periode landede en omsætning på 58 milliarder kroner.

Opfyldes betingelserne for den endelige fusion, vil Ticans andelshavere indgå på lige fod med Danish Crowns andelshavere i Danish Crown, som bliver det fortsættende selskab.

I vores nyhedsudsendelse i aften kan du møde svineproducent Søren Larsen fra Hemmet. Han jubler ikke ligefrem over fusionen mellem Tican og Danish Crown. I år et med fusionen får han og alle de andre, der leverer til Tican, 25 øre mindre pr kilo gris.

Svineproducent Søren Larsen jubler ikke ligefrem over fusionen mellem Tican og Danish Crown. I år et med fusionen får Søren Larsen 25 øre mindre pr kilo gris

Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Samfund.