For få kan redde på kysten: Frygter en færge skal synke en dag

Der er for få frivillige i Kystredningstjenesten. Og det er et problem for alle til havs, især ved Hanstholm. I aften var der møde om udfordringerne.

1:59
Der mangler frivllige i Kystredningstjenesten, så i aften var erhvervslivet i Hanstholm inviteret til informationsmøde - for det er især her, de mangler folk.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

- Vi kører på minimumsbesætning hele tiden, og det har vi gjort i snart to år. Så det ser ikke lyst ud for fremtiden. 

Sådan siger Morten Olsen, som er stationsleder på kystredningstjenestens station i Hanstholm. 

Der er for få frivillige hænder i tjenesten generelt. Og værst står det til i Hanstholm.

Det bekræfter chef for kystredningstjenesten, Tim Lillelund. 

- Det er på alle 21 stationer i kystredningstjenesten, at der mangler frivillige. De er rygraden i tjenesten. Og især her i Hanstholm mangler vi, der har vi flere ledige stillinger, fortæller han.

Frygter at sende for få afsted

Det er et stort problem, hvis ikke der er nogen, der vil bakke op om tjenesten.

Det mener også formanden for Hanstholm Fiskeriforening, Jan Hansen, hvis medlemmer selvsagt er i risiko for en dag, at få brug for en redder. 

- Enhver, der færdes på havet, vil synes, det her er bekymrende, siger han.

For alle kan få brug for afgørende hjælp en dag.  

- Når man selv har prøvet at blive reddet af en redningstjeneste, så ved man godt, at det er rigtig vigtigt. Så sent som den anden dag var kystrendingstjenesten ude at hjælpe en båd, der fik motorstop. Så det er virkelig vigtigt for en fiskerihavn som Hanstholm, og der er behov for, at det er noget, der fungerer, siger han. 


På stationen i Hanstholm er stationsleder Morten Olsen heller ikke glad for situationen. 

- Jeg har dårlig samvittighed over, at jeg ikke kan skaffe de folk, jeg skal kunne stille med. Vi har jo de krav, vi har, og jeg synes ikke, vi kan levere varen, når vi mangler tre-fem mand, forklarer han. 

Ifølge stationslederen skal der som minimum fire mand til at håndtere redningsbåden, og mindst seks til, hvis der er tale om en efterforskning. Det er svært i øjeblikket. 

- I praksis mangler vi fem reddere i øjeblikket, fordi vi mangler at ansætte tre og to er udenbys lige nu, fortæller Morten Olsen. 

Og i sidste ende kan det gå grueligt galt. 

- Frygtscenariet er, at der er en færge, der brænder herude eller synker en dag. Så skal vi klare det fire mand, indtil der kommer hjælp fra de andre redningsstationer, og nærmeste station er Hirtshals, så det tager lang tid, før de kommer, forklarer han. 

Fokus på frivillighed

Både stationslederen i Hirtshals, formanden for fiskeriforeningen og chefen for kystredningstjenesten er enige om én ting: samfundet har ændret sig. 

- Der er jo ikke nogen, der laver noget gratis i dag. Folk vil jo have penge, hver gang de skal lave noget, siger Jan Hansen fra Hanstholm fiskeriforening. 

Han bakkes op af stadionleder og redningsmand i Hanstholm, Morten Olsen, som spejder efter flere penge til fastansættelse i tjenesten. 

Noget, der dog ikke er på dagsordenen til aftens møde om kystredningstjenestens udfordringer torsdag aften. 

- Vi håber, at flere bliver interesseret i at være frivillig redningsmand. Hvis bare man har den mindste interesse, både mænd og kvinder, som er interesseret i at hjælpe andre og få et godt fællesskab nede på stationen, advokerer chef for kystredningstjenesten, Tim Lillelund. 

Han vil ikke afvise, at der skal løn på bordet for at rekruttere nye til tjenesten, men det er ikke det vigtigste for en redder, mener han. 

- Vi hører fra de frivillige, at det at komme ud og redde folk i nød, det giver bare et kick og en glæde, og det er noget af det, jeg håber, folk vil få vækket interessen for, og sige; jeg giver det et skud, jeg vil gerne ned at være redningsmand, siger Tim Lillelund. 

Men han er klar over, at det er svært at få fat i de frivillige kræfter. 

Der står ikke 25 frivillige i morgen og vil i gang – men det her er et skridt på vejen, påpeger han.