Første spadestik: Nationalparkcenter Thy bliver snart virkelighed

Med besøg fra miljøministeren og 250 børnehavebørn kunne byggeriet af Nationalparkcenteret i Nørre Vorupør i dag begynde.

Etableringen af Danmarks første nationalparkcenter, der bygges ind i en klit i kanten af Nørre Vorupør, er netop startet.

Fredag har miljøminister Lea Wermelin taget det første spadestik foran Thisteds borgmester, Ulla Vestergaard, bestyrelsesformand Torben Juul-Olsen fra Nationalpark Thy og cirka 250 børnehavebørn fra hele kommunen.

- Det er meget stort, at så mange møder op i dag og er med til at tage første spadestik. Det viser, hvor stor opbakning og forankring det her fantastiske projekt har, siger miljøministeren. 

Projektet har et samlet budget på 32 millioner kroner. Bidragsyderne er blandet andet Thisted Kommune, Augustinus Fonden, A.P. Møller Fonden, Realdania og Nordea-fonden.

- Jeg synes, det er det helt rigtige at gøre. Nu har jeg set tegningerne af, hvordan det skal se ud, og det bliver jo en port fra byen ud i nationalparken og omvendt, siger Lea Wermelin. 

Overordnet tidsplan for projektet:

Indgang fra byen og udgang til naturen

Nationalparkcentret bliver en væsentlig trædesten til naturen og til oplevelser og fortællinger i Danmarks største vildmark.

Centeret skal fungere som en form for hovedindgang til nationalparken for de mange, der ikke er vante med at færdes i naturen.

Placeringen ved landingspladsen i Nr. Vorupør er valgt, fordi her netop er mulighed for både at have en indgang fra byen, der er Thys naturlige turistcentrum, og en udgang til den vilde og storslåede natur umiddelbart nord for byen.

Visualiseringer af Nationalparkcenter Thy

 
 
Foto: Nationalpark Thy
 
 
Foto: Nationalpark Thy

Nationalparkcentret bliver passet ind i nationalparkens vilde natur ved at blive bygget ind i en klit. Indeni møder de besøgende et stort formidlingsrum, hvor landskabets store skala gøres håndgribeligt samtidig med, at der er mulighed for at opdage nogle af de detaljer, som ligger gemt i helheden om for eksempel klitheden og sandflugt.

Det er planen, at centeret skal åbne i foråret 2021. Du kan læse mere om projektet her.

I august 2018 satte TV MIDTVEST fokus på Nationalpark Thy. Det kan du se i programmet herunder:

Den 22. august er det 10 år siden Danmarks første nationalpark blev indviet.  Et 244 km2 stort område kendetegnes ved store åbne klitheder, klitsøer og klitplantager. En natur der rummer spændende, sjældne og helt særlige dyr og planter.