Flere seniorer vil i bofællesskab: Det kan lette et pres hos kommunen

Der er flere senior-bofællesskaber på vej i Thisted Kommune.

3:35
Inger Damgaard (tv) og Grethe Estrup Sølvsteen viser rundt i bofællesskabet Hortensiaparken, hvor alle kender hinanden.
Foto: Michael Aarup, TV MIDTVEST

- Hej Birgit. Goddag Palle, lyder der fra beboer, der går en tur i nabolaget Hortensiaparken i Thisted.

Her flyver hilsnerne rundt, og alle 25 beboere kender hinanden. 

Hortensiaparken er et bofællesskab for seniorer, hvor der altid er kaffe på kanden i fælleshuset, som beboerne selv gør rent og tager sig af.

- Vi holder det selv. Vi har haft nogen udefra til det, men det var ikke særlig godt, fortæller beboeren Inger Damgaard, der skænker kaffen til TV MIDTVESTs udsendte reporter.


I Hortensiaparken, hvor man skal være fyldt 60 for at bo, klarer de det meste selv. Sådan er det bedst og nemmest for alle parter. For når de selv holder tingene ved lige og er sociale sammen, undgår de at sidde alene og kukkelure for sig selv.

Det vil de nemlig ikke, og det bekræfter en undersøgelse lavet af Realdania i 2017. Den viste at 80.000 danskere har et ønske om at flytte i et senior-bofællesskab, når den tid kommer. Tilbage i 2017 var der 7000 af den slags boliger, som der er i Hortensiaparken.

Der er altså omkring 70.000 af den slags boliger for lidt, og når der er spået 59 procent flere ældre over 80 år fra 2020 - 2030, så skal der etableres flere af den slags bofællesskaber. 

Kommunen er sat i gang

Dem vil de også gerne lave flere af i Thy. Det fortæller Eskild Boeskov, der er formand Ældre-/Seniorrådet i Thisted Kommune.

- Det har vi arbejdet på at få kommunen med i, og de er nu gået med, så vi har haft et borgermøde, hvor der mødte 100 mennesker op, siger han.

Faktisk kan der være hele tre styks nye senior-bofællesskaber på vej i det thyske.

- Jeg vil tro, at man både vil se bofællesskaber i Nordthy, Thistedområdet og i Sydthy. De er faktisk allerede i gang i Hurup, fortæller Eskild Boeskov.

Det er de også i Hanstholm, hvor direktøren for Thisted Bolig, Chano Sauer, viser rundt på en for nu tom byggegrund. Han forventer dog, at et byggeri lignende det i Hortensiaparken vil begynde efter sommerferien.

Flere af lige præcis den slags byggeprojekter, vil direktøren gerne være en del af.

- Det passer jo meget godt ind i selve boligforeningstanken. I vores DNA er beboerne medbestemmende. Det er beboerne, der bestemmer, hvordan tingene skal se ud, og det gør de jo i sådanne bofællesskaber, siger Chano Sauer.

Ældre-/Seniorrådsformanden mener også, at senior-bofællesskaber vil være en gevinst for både de ældre og kommunen selv. Seniorerne får det nemlig, som de vil have det og bliver holdt i gang, mens det fjerner et pres på kommunens ældrepleje. For jo mere beboerne selv kan klare, jo mindre offentlige ressourcer kalder det på.

- Alle undersøgelser viser, at dem der bor i seniorbofællesskab ikke ønsker at være hjemmehjælpere eller at pleje hinanden. Men de kan hjælpe hinanden med nogle ting, og det letter hos kommunen.

Hortensiaparken har eksisteret i 20 år.