Fjams & Kugler er en succes i Thyborøn: - Det er bare for sjov det hele

Ishuset med det noget særprægede navn får ikke kunderne til at føle sig krænkede. Det er heller ikke meningen, fortæller stifteren.

Et nyt ishus i Thyborøn åbnede i går, og det har fået en masse opmærksomhed.

Turister stopper op og tager billeder, for når man ikke er indfødt, er navnet Fjams & Kugler måske ikke lige det, man forbinder mest med et ishus. Men det betyder egentlig bare guf – altså det tilbehør man mange steder kan få til en isvaffel – og iskugler.

- Ideen var egentlig noget, der kom over nogle øl sidste år, hvor vi snakkede om, at det kunne være sjovt at åbne en lille kiosk, der hedder Fjams & Kugler, fortæller stifteren Regitze Slot Winkel.

Navnet var altså ment som et sjovt indspark, men da det så kom til menukortet, fortsatte de tonen – dog uden at ændre på, at navnene skulle have en lokal vinkel.

- Det er helt normalt herude. Vi kører det lidt videre med navnene som æ’spids, æ’kugler og æ’guffer. Det er bare for sjov det hele, siger Regitze Slot Winkel.

Navnene på de forskellige is er også nøje udvalgt.
Navnene på de forskellige is er også nøje udvalgt.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

Uskyldigt navn

I disse dage er isdebatten brandvarm, efter at Hansen Is i går meldte ud, at de ændrer navnet på deres Eskimo for ikke at støde grønlændere.  Nogle synes, det er fint, mens andre mener, hensynet er overdrevet.

I ishus på havnen i Thyborøn er de bestemt ikke nervøse for at træde nogen over tæerne - selvom både navn og menukort nemt kan misforstås.

- Det har altid heddet fjams og kugler herude. Det er ret uskyldigt, siger stifteren.

Heller ikke de gæster, som TV MIDTVEST snakkede med onsdag, føler sig trådte over tæerne.

- Jeg føler mig ikke krænket, siger Anne Strandridder fra Aarhus.

Rikke Søndergaard fra København er heller ikke krænket. Derimod fik hun en sjov oplevelse ud af det.

- Det var sjovt at forklare ungerne, hvad det betød, siger hun.

Hvis der kommer en eller flere, som ikke kan lide navnet, ved stifter Regitze Slot Winkel godt, hvordan hun reagerer.

- De fleste kan godt grine af det, og hvis der kommer en, som er sur, så tager vi det som gratis reklame, fortæller hun.

Fjams & Kugler åbnede tirsdag, og det vil de være resten af sæsonen.

Is-debatten er brandvarm, men i et helt nyt ishus på havnen i Thyborøn er de bestemt ikke nervøse for at træde nogen over tæerne - selvom både navn og menukort nemt kan misforstås.