Fiskevirksomhed vil sende integrationspris retur: - Ikke det værd

​Direktør hos Famm Seafood, Brian Andersen, har planer om at sende den integrationspris han og virksomheden har fået tilbage til Thisted kommune, fordi to medarbejdere skal sendes ud af Danmark.

Han er godt gammeldags gal.

-  Jeg er frustreret. Jeg bruger tid og kræfter på at lære flygtninge op og integrere dem i det danske samfund, og så skal de sendes hjem igen. Det er spild af tid og penge for mit vedkommende. 

Ordene kommer fra direktøren og ejeren af fiskerivirksomheden Famm Seafood i Hanstholm. Han står nemlig til at miste én af sine 15 medarbejdere, fordi han som flygtning skal sendes ud af Danmark. Han frygter at miste flere.

- Det kommer bag på mig. For jeg havde regnet med, at de skulle blive her, nu hvor de er blevet integreret. Når de tjener penge og vil yde, skal de også have lov til at være her. Det synes jeg kun er rimeligt, siger Brian Andersen

- Jeg er bange

23-årige Bile Ahmed Burleag har lært dansk siden, han kom til Danmark for tre år siden.
23-årige Bile Ahmed Burleag har lært dansk siden, han kom til Danmark for tre år siden.
Bent Leth, TV MIDTVEST (foto)

Den Famm Seafood-medarbejder, der står til at blive sendt hjem, er den 23-årige somalier, Bile Ahmed Burleag, som har været i Danmark i de sidste tre år. 

Bile Ahmed Burleag skulle have forladt Hanstholm i mandags, men hjemsendelsen er anket, og derfor arbejder han stadig på Famm Seafood. Men frygten for at blive sendt hjem sidder i ham.

- Jeg har det ikke så godt. Jeg er ked af at skulle forlade Danmark, fordi jeg har fået mange venner og har mit arbejde her.

- Jeg er meget glad for at arbejde her. Jeg håber, jeg kan blive i Danmark. Der er mange problemer i mit hjemland. Der er ikke fred. Så jeg er meget bange for at skulle hjem til Somalia, siger Bile Ahmed Burleag.

Fik integrationspris: Planer om at sende den retur

Det er ikke mere end et par måneder siden, Famm Seafood modtog Thisted Kommunes Integrationspris 2017. I begrundelsen for prisoverrækkelsen blev der lagt vægt på Hanstholm-virksomhedens store integrationsarbejde.

Her er integrationsprisen, som Famm Seafood har modtaget.
Her er integrationsprisen, som Famm Seafood har modtaget.
Bent Leth, TV MIDTVEST (foto)

Men prisen betyder ikke længere noget for Brian Andersen.

- Vi har snakket om, at den måske skulle hedde integration og hjemsendelses-prisen. Det passer nok lidt bedre.

- I første omgang var jeg glad for at modtage den, fordi det er en anerkendelse af det arbejde, vi laver. Nu har jeg planer om at sende den retur. Jeg synes ikke, den er det værd, siger Brian Andersen.

Besøg af Inger Støjberg

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg var på besøg på Hanstholm-virksomheden i oktober. Ifølge direktøren roste hun Famm Seafoods store arbejde på integrationsområdet.

Men Brian Andersen har også mistet tilliden til ministeren.

- Jeg har svært ved at stole på hende. Hun lovede guld og grønne skove, da hun var her. Det begynder jeg at tvivle på, lyder det.

Inger Støjberg under hendes besøg på Famm Seafood i oktober 2017.
Inger Støjberg under hendes besøg på Famm Seafood i oktober 2017.
Famm Seafood, Facebook (foto)

Bekymret formand: Situationen er beklagelig

Formanden for Erhvervsforum Thy, Lars Torrild, mener også, at hjemsendelserne er foruroligende for virksomhederne i Thy. Der er nemlig brug for den udenlandske arbejdskraft.

- Det er en generel bekymring, vi har i Thy. Vi har ganske mange udlændinge som en del af vores produktionsvirksomheder. Og det er ikke kun i fiskerierhvervet, det er helt generelt.

- Jeg mener ikke, vi kan undvære dem, siger Lars Torrild.

Danskere vil ikke have arbejdet

Samme betragtning har Brian Andersen. Faktisk har han svært ved overhovedet at afsætte sine stillinger til danskere.

- Det er kun udlændinge, der søger.

- Danskerne vil ikke have arbejdet til den løn, jeg kan tilbyde, fordi a-kassen kan give mere. Sådan er vilkårerne. Der er mange arbejdsløse danskere, men jeg kan ikke se, hvor de er henne, for de kommer ikke her.

Fortsætter du med at ansætte flygtninge?

- Så længe de er som dem, jeg har nu, så gør jeg. Det er jeg ikke i tvivl om. Det er noget af det bedste arbejdskraft, jeg har haft. De er altid velkomne her, siger Brian Andersen.

I et skriftligt svar til TV MIDTVEST skriver Inger Støjberg:

- Selvfølgelig kan jeg godt forstå, at man kan ærgre sig over, at medarbejdere forlader jobbet, men det forekommer jo også med danske medarbejdere. Vi må bare erkende, at der er områder i Danmark, hvor rekruttering kan være op ad bakke, og gruppen af flygtninge med midlertidig beskyttelse er langt fra nøglen til at få det løst.

 

 


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Erhverv.