Fiskeindustrien i Hanstholm bløder

Den igangværende konflikt mellem Norge og EU om fiskerettigheder har lammet fiskeriet i Danmark. I Hanstholm har flere virksomheder sendt medarbejderne hjem.

En strid om kvoter betyder, at de danske fiskere ikke har kunnet fiske i norsk farvand siden årsskiftet. Årsagen er EU og Norge endnu ikke er blevet enige om rettighederne for 2014 - og forhandlingerne trækker ud. 

Sender medarbejderne hjem

Konsekvensen ses nu tydeligt i Hanstholm, hvor Hesselholt Fisk har lukket produktionen og sendt 60 medarbejdere hjem. Samme situation er virkeligheden på FonFisk her er halvdelen af de ansatte sendt hjem fordi der ingen fisk er.

- Det er uanstændigt at holde både fiskere, leverandører, men også en hel fiskeindustri som gidsel fordi man rent politisk ikke kan finde ud af at lege sammen, siger Carsten Beith, der er administrende direktør på FonFisk.

Bekymring i Thy

Stilstanden i fiskeriet bekymrer borgmesteren. Hun mener ikke at kommunen har råd til at have et af de største erhverv i området på stand-by.

- Nu står vi i en situation hvor det har været galt i over en måned og det betyder noget i forhold til at have et fast arbejde, for indkomsten og rådighedsbeløbet for hver enkelt familie, men det betyder bestem os noget for kommunens skattegrundlag, siger Lene Kjeldgaard i dag til TV MIDTVEST.

Nye forhandlinger

Forhandlingerne mellem EU og Norgen genoptages i uge syv, men på havnen i Hanstholm frygter man, at krisen kan få alvorlige konsekvenser i fremtiden.

- Hvis ikke vi kan se en bedring i at være faste leverandører til vores kunder i hele Europa, så kan konsekvensen meget vel være, at vi skal skille os af med nogle af vores medarbejdere på mere permanent basis, siger Carsten Beith.

Fødevareminister Dan Jørgensen siger i dag, at han vil blive ved med at lægge pres på EU og Norge for at finde en løsning.