Fiskeindustrien er i krise: - Vi kan ikke forstå, det er os, der skal være gidsler

Danske fiskere er udelukket fra at fiske i norsk farvand, mens nordmændene forhandler med Storbritannien om en fiskeriaftale.

2:40
Asger Christiansen har valgt at holde sit skib i havnen, fordi det koster lige så meget at sejle ud at fiske, som han kan tjene på det.
Foto: Sofie Kyed, TV MIDTVEST

Ualmindeligt mange fiskefartøjer ligger ved kaj på havnen i Hanstholm.

De plejer normalt at sætte garn i norsk farvand, men det må de ikke i øjeblikket. Siden årsskiftet har Norge holdt både danske fiskere og resten af den europæiske flåde ude af deres zone, mens nordmændene forhandler med briterne om en fiskeriaftale.

- Vi føler lidt, vi er fangede. Vi fanget i et politisk spil, og vi kan ikke forstå, det er os, der skal være gidsler i det her, siger Asger Christiansen, der er skipper i Hanstholm.

Han plejer at fange rødspætter på den her tid af året, men når han ikke må fiske i norsk farvand, kan det ikke betale sig at fiske overhovedet. Han har forsøgt sig med at fange fladfiskene i dansk territorium, men der er alt for lidt at komme efter.

- Der er jo udgifter hver dag ved at være ude at sejle og slide på grejet, så det vi har haft med hjem fra den tur, vi har været ude på, hvis det kan dække udgifterne, så kan det i hvert fald ikke mere end det, siger han.

quoteDet er underligt, at man fra EU’s side ikke snart slår i bordet over for de norske myndigheder.

Jesper Kongsted, auktionsmester, Hanstholm Fiskeauktion

Det er blandt andet udfordringer med et højt fisketryk som følge af den manglende aftale, der gør det svært for Asger Christiansen og hans mandskab at få økonomien til at løbe rundt.

- Det er både danskere, hollændere og hele EU’s flåde, der er udelukket af norsk farvand, så vi har en del hollandske kollegaer, der også er tvunget til at være i dansk område, siger fiskeskipperen.

EU skal banke i bordet

Manglen på fisk kan tydeligt mærkes i auktionshallen. Her ryger der normalt 1100 tons fisk under hammeren hver uge, men ifølge auktionsmesteren kommer det tal ikke over 500 tons i denne uge.

- Det er længe siden vi har prøvet så mange uger i træk, hvor tilførslerne er så små som tilfældet er lige i øjeblikket, siger Jesper Kongsted fra Hanstholm Fiskeauktion.

Auktionsmester Jesper Kongsted har færre fisk at sælge for tiden, fordi danske fiskere ikke må hive fisk i land i norsk farvand.
Auktionsmester Jesper Kongsted har færre fisk at sælge for tiden, fordi danske fiskere ikke må hive fisk i land i norsk farvand.
Foto: Sofie Kyed, TV MIDTVEST

Auktionshallen forsøger at få en masse fisk hjem fra norske, franske og skotske både for at have nok fisk at kunne tilbyde sine købere. Derudover bliver der også hentet fisk i lastbiler helt fra Nordnorge. 

Og selvom kvaliteten er i top, så er situationen uholdbar. EU bliver derfor nødt til at komme ud af busken nu, mener auktionsmesteren.

- Dansk flåde og EU’s flåde er et gidsel i et politisk spil, som vi ikke forstår. Det er underligt, at man fra EU’s side ikke snart slår i bordet over for de norske myndigheder, og siger: ”Der skal ske noget nu, ellers fyrer vi nogle sanktioner af mod jer,” siger Jesper Kongsted.

Norge skal trues med andre aftaler

Europaparlamentariker Søren Gade er helt enig i med auktionsmesteren. Han kalder nordmændenes behandling af de europæiske fiskere for ”misbrug af situationen omkring Brexit.”

- Storbritannien har forladt EU, og nu bliver den europæiske-norske aftale afhængig af, om Norge er i stand til få en aftale med Storbritannien. Det er helt bimmelim og gakkelak, og de blander tingene sammen, og det er uacceptabelt, siger han.

Som medlem af EU’s Fiskeriudvalg vil han derfor nu sætte alle sejl ind på at få nordmændene til at åbne deres farvande igen.

- Jeg vil tage det op i Fiskeriudvalget og den gruppe, jeg sidder i, fordi når nordmændene spiller kortene, som de gør nu, så mener jeg, at EU skal tage skeen i den anden hånd og se på, hvordan man så kan ramme, true eller gøre noget i forhold til andre aftaler med Norge, siger Søren Gade.

På kajen i Hanstholm må skipper Asger Christiansen fortsat spejde efter en genåbning, men han kan ikke blive ved med at vente.

- Det er klart, det kan ikke blive ved med at gå sådan her, men vi må jo spare på udgifterne så meget vi kan. Vi håber da ikke, det er noget, der skal vare i månedsvis, siger han.