Fascinerende billeder: Stort hul i klitten ved Vangså

Strandfogeden har sat et skilt op for at advare mod flydesand i bunden af hullet.

Lidt nord for Vangså i Thy er der opstået et fascinerende naturfænomen i den yderste klitrække.

I en af klitterne kan man se et stort kraterlignende hul. Sandet er som suget ud af klitten, og i bunden står der blankt vand oven på noget, der ligner kviksand.

- Naturen er forunderlig. Jeg har færdedes herude i mange år og har aldrig set noget lignende, siger Leif Sørensen fra Ydby.

Han har fotograferet hullet ved hjælp af en drone og sendt videoen til Seernes Billeder på TV MIDTVEST. 

Man skulle næsten tro, at sandet er forsvundet ned i et bundløst hul, men det er næppe tilfældet, vurderer skovfoged og klitplantør Henrik Schjødt Kristensen fra Naturstyrelsen Thy.

Han mener i stedet, at sandet er blæst ud gennem et hul i klitten. 

- Det sker jævnligt, at der blæser hul i klitterne, og i dette tilfælde er sandet blevet ved med at blæse, indtil det nåede ned til det fugtige lag med gammelt, sammenpresset tørv, siger han.

Klitplantøren forklarer, at der lidt længere inde i landet er mange eksempler på de såkaldte indblæsningshuller.

- Men det gør ikke hullet ved Vangså mindre fascinerende, siger han.

Selv om der altså ikke er tale om, at klitten er blevet undermineret, skal man være forsigtig med at færdes i området og ikke gå ned i hullet. 

Leif Sørensen fortæller, at det specielle naturfænomen blev opdaget ved, at en hund sand fast i flydesandet nede i hullet. Hunden slap ifølge Sørensen fri i god behold, men man kan hurtigt komme til at sidde fast. Derfor har den lokale strandfoged også sørget for at sætte et advarselsskilt op.

I februar blev der flere steder meldt om kviksand på stranden i Thy. I Vorupør måtte beredskabet bruge lange stiger for at komme ud og hjælpe en mand, der sad fast i sandet.


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Natur.