Fangetransporter skaber frustrationer

Politiet anholder flere og flere. Men fremgangen har en bagside. Politiet har ikke mandskab til at transportere de mange arrestanter rundt i landet.

fangetransport.jpg

Der kommer flere og flere arrestanter i landsdelens arresthuse. Og det har store konsekvenser for politiet.

- Det er en stor opgave at få tingene til at hænge sammen. Vi bliver nødt til at bruge de folk, vi har, men det betyder, at de bliver taget ud af de andre vigtige opgaver, de ellers sidder med, siger vicepolitikommissær Jørgen Jensen fra politiet i Thisted og fortsætter:

- Jeg synes, politifolk skal lave det, de er uddannet til. Politiet skal efterforske forbrydelser. Opgaven med at transportere folk fra A til B synes jeg godt, at andre kunne tage sig af.

Indtil videre har politiet i Thisted haft 98 transporter i 2012.Politisk fokusDet er ikke kun de lokale stationer, som mener, at problemet har noget et bristepunkt.

- Politiet bruger ekstremt meget tid på at transportere de pågældende. Det er jo ikke mening, at politiet skal være taxaselskab. Derfor skal vi have en løsning på det her, siger retsordføreren for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup.

Også regeringen er de opmærksomme på problemet.

- Det er rigtig vigtigt at gøre noget ved problemet. Det er vigtigt, at vi bruger samfundets penge bedst muligt, siger Socialdemokraternes retsordfører Ole Hækkerup.DF: Andre kan løse opgavenProblemet har nu nået et omfang, så Dansk Folkeparti mener, at man må se på, om andre kunne løse opgaven.

- Jeg mener ikke, at der grund til, at alle transporter varetages af politiet, hvis vi kunne få et privat selskab til at gøre det, siger retsordføreren for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup.

Men det er ikke nødvendigvis den bedste løsning, mener Socialdemokraterne.

- Vores erfaringer med udlicitering er blandede. Nogen gange er det godt, andre gange fungerer det mindre godt. Så det løser ikke nødvendigvis problemet ved at udlicitere opgaven, siger Ole Hækkerup (S).Flere anholdelserMidt- og Vestjyllands Politi har skærpet indsatsen overfor østeuropæiske tyvebander. Og det har betydet flere kriminelle bag tremmer.

I 2011 arresterede Midt- og Vestjyllands Politi 369 personer. Indtil i 2012 er 253 personer blevet arresteret. Forventningen er, at det tal ender på omkring 500 arrestanter ved årets udgang.Ekstra kilometer på vejen

Men de mange arrestanter betyder også, at politiet skal køre flere fangetransporter til eksempelvis retten og tandlægen.

Indtil videre har de syv lokale politistationer i landsdelen haft 941 planlagte fangetransporter. I det tal skal man tage det forbehold, at nogle transporter bliver aflyst. På samme måde kan andre transporter ikke være registreret i systemet, ligesom den centrale efterforskning har foretaget transporter, som ikke er registreret.

Så mange fangetransporter har de enkelte politistationer foretaget indtil nu i 2012 (med ovenstående forbehold):

Herning:

211

Holstebro:

109

Ringkøbing:

95

Silkeborg:

204

Skive:

31

Thisted:

98

Viborg:

193