EU kan spænde ben for testcenter

Alle forventer, at danske vindmølle-producenter sætter sig på de fleste pladser i et eventuelt nyt testcenter i Østerild. Men vi har ikke lov til at give danskerne positiv særbehandling, siger miljørets-ekspert.

Den danske vindmøllebranche risikerer en lang EU-næse, og at udenlandske konkurrenter besætter nogle af standpladserne i et kommende nationalt testcenter i Østerild ved Thy, det skriver Jyllands-Posten.

Udgangspunktet for det omstridte testcenter har hele tiden været, at det skulle gavne den danske vindmøllebranche, som i lang tid har ønsket testcentret. Men det er langt fra sikkert, at det bliver tilfældet.

Selv om embedsmænd fra en række ministerier i et notat anbefaler en model, hvor man favoriserer danske virksomheder ved at sælge fire af de syv testpladser til vindmølleproducenter med adresse i Danmark, fastslår EU-miljøeksperten, juraprofessor Peter Pagh fra Københavns Universitet, at denne løsning ikke holder i EU-retten.

- De har et alvorligt problem der. Det vil helt oplagt være nationalitets-diskriminerende, hvis man giver virksomheder med domicil i Danmark en sådan fordel, siger han til avisen.

Problemerne skaber undren i borgergruppen mod testcentret.

- Det står jo helt i modstrid med, at man vil ofre så meget natur for at gavne den danske vindmølleindustri. Set i det lys er det endnu mere grotesk, at det er statsjord og fredskov, som man tager fat i, siger talsmand Jochum Kirsebom. 


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Samfund.