Endnu en kæmpetrold skyder op - denne gang i Thy

Henover sommeren er der dukket kæmpemæssige trolde bygget af træ op i Danmark, og nu er byggeriet af den 8. i gang i Sydthy

I alt bygger Thomas Dambo ti trolde i Danmark denne sommer. Trolden i Thy er nummer otte. Foto: Lasse Dieckmann, TV MIDTVEST

Der er allerede bygget syv - en af dem står i Silkeborg - og lige nu er byggeriet af trold nummer otte ud af ti i gang på et næsten hemmeligt sted tæt på Hurup i Sydthy. 

Det er ikke så sjovt at være international kunstner, når man ikke kan rejse til udlandet

Thomas Dambo, genbrugskunstner

- Jeg prøver altid at gemme troldene lidt væk, så er det er lidt svært at finde dem, for så håber jeg, at folk farer lidt vild på vej ud for at opdage dem og finder nogle rigtig fede ting på vejen, siger kunstneren bag, Thomas Dambo.

Han skulle have rejst hele verden rundt denne sommer og bygget skulpturer. Det endte coronaen med at ødelægge, så nu bygger han trolde herhjemme.

- Det er ikke så sjovt at være international kunstner, når man ikke kan rejse til udlandet. Derfor besluttede jeg mig for at lave et projekt i Danmark, så man kan komme rundt til nogle af alle de har fantastiske steder, vi har herhjemme, siger Thomas Dambo.

Turistforening indblandet

Det er blandt andre Thy Turistforening, der har kæmpet for, at skoven i Sydthy får sin egen trold. 

- Hele Thys signatur er natur. Vi skal have folk ud i skovene, vi skal have folk ud i vores plantager, og vi har simpelthen så meget at byde på,  Så hvorfor skulle vi ikke have en trold, siger Mai Manaa, der er turistchef i Thy Turistforening.

Skulpturerne bliver bygget af genbrugstræ. Trolden i Thy bliver blandt andet skabt af rester fra en lokal trappeproducent.

Læs også Kæmpetrold skyder op i skovbunden i Silkeborg

- Jeg vil gerne vise, at vi kan bygge nogle kæmpestore ting, der kan være til gavn og glæde for en hel masse mennesker ud af de ting, som ligger i en container, eller som var dømt til at komme på lossepladsen, siger Thomas Dambo.

Og det er ikke tilfældigt, at kunstneren har valgt trolde som motivet for sin kunst. 

- For mig repræsenterer trolden naturens kræfter. Hvis du behandler naturen dårligt, så kommer troldene og banker dig, spiser dine børn eller dræber din hamster. Men hvis du opfører dig ordentligt, kan det være, at den hjælper dig med at bygge en rede, komme op i et træ eller over bækken, siger Thomas Dambo. 

Han forventer, at trolden står færdig på onsdag den 26. august.

01:58

Aktivisten og kunstneren Thomas Dambo bygger kunst et hemmeligt sted i Thy

Luk video