Dorthe har været hårdt ramt af psykisk sygdom: Nu hjælper hun andre i samme situation

I Thisted Kommune tester man lige nu et projekt, hvor medarbejdere med tidligere udfordringer skal støtte psykisk sårbare.

Dorthe Pedersen (til højre) ses her sammen med Vibeke Sejersteen Andersen, der er bruger af Aktivitets- og Værestedet Drivhuset i Koldby.
Dorthe Pedersen (til højre) ses her sammen med Vibeke Sejersteen Andersen, der er bruger af Aktivitets- og Værestedet Drivhuset i Koldby.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Dorthe Pedersen kender om nogen til, hvordan det føles at have det psykisk skidt.

Da hun havde det værst for 10 år siden, stod hun på Sallingsundbroen og ønskede at begå selvmord, men blev stoppet af en fremmed.

- Jeg brød sammen fuldstændigt. Jeg havde ikke taget piller, jeg havde ikke drukket, jeg havde ikke taget stoffer eller noget. Jeg følte, mit hoved kogte over, og jeg kunne ikke være i mig selv. Så var det nemmere at tage billetten end at tage kampen op mod det, der gjorde så ondt indeni, forklarer hun.

Det blev hendes start i psykiatrien og et længere forløb. Derfor havde hun heller aldrig forestillet sig, at hun i dag ville være ansat ved kommunen.

Hjælper andre

Dorthe Pedersen er nu ansat af Thisted Kommune som ’Peer-medarbejder’ i et nyt projekt. Hun fortæller selv, at hendes rolle er helt anderledes end fagpersonalets.

- Vi snakker om noget helt andet, end de andre gør. Jeg forstår dem, for jeg ved, hvad de mener, for jeg har prøvet det på egen krop. Jeg kan møde dem, der hvor de er, og ikke der, systemet vil have dem til at være, forklarer hun.

Hun ville i dag gerne selv have haft, at der var en som hende, da hun var syg.

- Personalet har rigtigt travlt, fordi der er så mange ting, de skal. Hvis der var kommet nogen og havde taget mig i hånden og sagt, ”Dorthe, jeg har prøvet det her på egen krop. Det er hårdt at komme igennem, men du kan komme igennem det”, så havde jeg kunne få lidt håb for, at det ikke varer evigt. For det har man mistet, når man er kørt så langt ud, siger hun.

Flere peer-medarbejdere på vej

Udover Dorte Pedersen, så arbejder kommunen lige nu på at ansætte og uddanne yderligere 10 peer-medarbejdere.

Projektet har været i gang siden sidste år og fortsætter frem til 2022. Det er kommet op at stå ved hjælpe af nogle puljepenge, og kommunen er glade for at være med, fortæller formanden for Social- og Sundhedsudvalget i Thisted Kommune, Ida Pedersen.

- Vi kan se en værdi i, at der er nogen, der har erfaringer, de kan bringe med ind, og historier der kan støtte de borgere, der har det svært. Det er sårbare borgere og borgere med psykiske lidelser, siger hun og fortsætter:

- Man kan se af erfaring andre steder fra, at det har en god værdi, og det vil vi gerne bakke op om og investere i.  

2:06
Coronatiden har været en hård periode for personer, der lever med psykiske udfordringer. I Thisted Kommune mener de, at de har fundet en løsning, der gør den lidt mindre hård.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST