Dom i randzonesag: "En festdag for os og landbruget"

Far og søn - Povl og Christian Blak Bojer - blev i dag frikendt i en sag om overtrædelse af randzoneloven. De kalder dagen for en festdag.

Retten i Holstebro frikendte i dag landmand Povl Blak Bojer fra Thy. Han og sønnen Christian Blak Bojer var begge tiltalt for at overtræde loven, fordi de begge har pløjet og dyrket jorden i randzonen. Og det var med god grund et par glade og lettede landmænd, der i dag hejste flagen over gården i Snedsted.

- Det var jo det, vi havde drømt om og håbet på. Det er en festdag for os og for dansk landbrug, fortæller Povl Blak Bojer i dag til TV MIDTVEST.

Troede på sejr

Det hele startede i efteråret 2012, hvor Poul Blak Bojer nægtede at inddæmme en del af hans jord omkring vandløb til randzoner. Men landmanden fra Thy var aldrig i tvivl om, at han ville vinden kampen mod systemet.

- Jeg har jo hele tiden været på den rigtige side samvittighedsmæssigt, fordi jeg hele tiden har opfattet det sådan, at jeg havde ret i det, jeg påstod.

Sønnen Christian Blak Bojer er glad som sin far, men også noget overrasket over dommens udfald.

- Jeg havde ikke troet på, at dommen ville være så klar, men det gør jo ikke glæden mindre, siger Christian Blak Bojer.

Dommen kan ankes endnu

Selvom afgørelsen i dag har givet anledning til mange positive tilkendegivelser fra landbruget så er der stadig risiko for endnu et kapitel i randzonesagen, hvis anklagemyndigheden anker dommen til landsretten, men det tager thyboen med ophøjet ro. '

- Så bliver det en ny runde og en ny sejr. Det er jeg ret sikker på, lyder det selvsikkert fra Blak Bojer senior.

Indtil videre er to års kamp nu overstået. Bliver dommen ikke anket, vil afgørelsen få stor betydning for mange af Povl Blak Bojers landmandskolleger, som også havde en randzonesag hængende over sig.

- Det er godt, at vi kan prise os lykkelige for, at vi lever i et samfund, hvor man kan gå til domstolene og så få sagen afgjort og kan vinde over staten, slutter Povl Blak Bojer.

Se mere i vores udsendelse 19.30:

To landmænd fra Thy er frifundet i sagen om at have overtrådt randzoneloven. Siden 2013 har de været tiltalt for at have dyrket deres jord for tæt på vandløb og vådområder.

For dagens hovedperson, landmanden Povl Blak Bojer, var dagens afgørelse en glædelig kulmination på to års kamp mod statens randzonelov,

 


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Samfund.