Døde mink ligger på jorden: Fødevarestyrelsen mangler containere

Der er ikke nok containere til de mink, som lige nu bliver aflivet, derfor lægger Fødevarestyrelsen dem i bunker udenfor farmene.

Bunker af døde dyr fylder hos minkavler Brian Langballe Kristiansen. Hans mink er ved at blive aflivet, fordi de er smittet af corona, men Fødevarestyrelsen er løbet tør for containere, og derfor ligger de smittede døde dyr nu under åben himmel.

quoteDet her har intet med folkesundhed at gøre, det er kun politisk

Brian Langballe Kristiansen, Minkavler

- Det er helt til grin og vi bliver nødt til at gøre opråb. Fødevarestyrelsen er hævet over loven, når de gør det på den her måde. Det virker som en skjult dagsorden for at få mink udfaset, lyder det fra Brian Langballe Kristiansen.

Sådan ligger de aflivede mink på Brian Langballe Kristiansens farm.
Sådan ligger de aflivede mink på Brian Langballe Kristiansens farm.
Foto: Brian Langballe Kristiansen

At minkene bare ligger fremme, får Brian Langballe Kristiansen til at undre sig.

- Det her har intet med folkesundhed at gøre, det er kun politisk, forklarer han.

Ikke et enkeltstående tilfælde

På Thyholm har de også haft udfordringer med døde mink, som ligger og flyder. Her aflivede Fødevarestyrelsen torsdag og fredag 24.000 dyr, som blev smidt i containere. Men containerne kunne ikke afhentes med det samme, og derfor væltede flere døde mink ud af containerne, fordi de svulmer op.

Hos Fødevarestyrelsen bekræfter de, at de mangler plads til de døde mink.

- Det er rigtigt, at der ligger mink på fast underlag, det skyldes, at vi lige nu er gået i gang med at aflive så mange som overhovedet muligt og derfor har fået et kapacitetsproblem hos Daka, fortæller Karsten Aagaard fra Fødevarestyrelsen.

Dyrene bliver smidt i en bunke af en gravko, indtil der kommer containere.
Dyrene bliver smidt i en bunke af en gravko, indtil der kommer containere.
Foto: Brian Langballe Kristiansen

De arbejder lige nu på, at få containere frem til eksempelvis Brian Langballe Kristiansens farm i Thisted.

- Men vi fortsætter aflivningen, og så kommer vi til at køre containere rundt i døgndrift, forklarer Karsten Aagaard.

quoteVi er gået i gang med at aflive så mange som overhovedet muligt og har derfor fået et kapacitetesproblem

Karsten Aagaard, Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen afviser, at de døde mink, som endnu ikke er kommet i containere er et problem for folkesundheden.

- Folkesundheden er øverst, og nu skal vi have alle levende mink inden for zonen væk, lyder det fra Karsten Aagaard.