Danielsen: Derfor skal man søge om ny opholdstilladelse

Man skal ikke bare kunne rejse ud og så komme hjem til de danske velfærdsydelser, når man bliver syg og gammel, siger Venstre-politiker.

Der er en god grund til, at man mister sin opholdstilladelse i Danmark, hvis man opholder sig mange år i udlandet og ikke søger om at få tilladelsen fornyet.

Det siger Venstres folketingsmedlem fra Holstebro, Thomas Danielsen, på baggrund af sagen om Trudy Vriend.

Hun har i de sidste 20 år haft base i Doverodde i Thy og er dansk gift, men har mistet sin opholdstilladelse, fordi hun i flere år har arbejdet og boet i Saudi Arabien.

Thomas Danielsen, der er medlem af Folketingets indfødsretsudvalg, vil ikke kommentere den konkrete sag, men vil gerne stå på mål for kravet om, at man skal søge om at få opholdstilladelsen forlænget, hvis man rejser ud.

- Det skal ikke være sådan, at man kan få opholdstilladelse i Danmark og så rejse til Dubai og bo og betale skat der i mange år for så at komme til Danmark og vores velfærdsydelser, når man bliver syg og gammel.

- Derfor skal man søge om en ny opholdstilladelse, hvis man rejser væk fra Danmark i en længere årrække, siger han til TV MIDTVEST.

Danielsen understreger, at man ikke bare uden videre mister opholdstilladelsen. Det sker først efter flere skriftlige advarsler om, at man skal søge på ny.

- Vi oplever desværre, at folk af principielle årsager nægter at genansøge om en opholdstilladelse, da man insisterer på, at man burde kunne få forlænget sin tilladelse. Men når den efter flere skriftlige advarsler først er bortfaldet, kan man ikke undgå at genansøge. 

Folketingsmedlemmet siger, at Venstre helt generelt går ind for, at de udlændinge, der kan forsørge sig selv, skal være velkomne i Danmark, og at partiet på det punkt går ind for en lempelse af reglerne. Men forslaget kan ikke gennemføres, fordi der er et flertal imod.