Butiksdød: Gratis husleje og håndværkerhjælp skal bremse udviklingen

Håndværkerhjælp, gratis husleje og masser af rådgivning skal være med til at sikre, at der fortsat er gang i handelslivet i Thy.

Ole Andresen kan med stor hjælp fra Thy Detailforum og Handelsstadsforeningen åbne en ny butik den 1. juni.
Ole Andresen kan med stor hjælp fra Thy Detailforum og Handelsstadsforeningen åbne en ny butik den 1. juni.
Foto: Pressefoto

Der er mange udgifter forbundet med at åbne en butik, og det kan derfor være svært at komme godt i gang.

quoteDet nytter ikke noget, at man brugerne pengene på husleje frem for at få kunderne ind i butikken.

Michael Vendelbo, handelsstandschef

Det forsøger de nu at hjælpe med i Hurup i Thy. Her tilbyder Thy Detailforum gratis husleje og håndværkerhjælp, hjælp fra bank og revisor og rådgivning.

Værktøjerne er taget i brug for at få brudt udviklingen med lukninger af butikker i de mindre samfund.

- Vi tilbyder seks måneders gratis butiksleje det første halve år og herefter en konkurrencedygtig leje. Det nytter ikke noget, at man brugerne pengene på husleje frem for at få kunderne ind i butikken, siger Handelsstandschef Michael Vendelbo, Thy Detailforum.

Hurup Thy

En butik reddet

Iværksættere bliver blandt andet tilbudt vejledning gennem Thy Erhvervsforum, gratis håndværkerhjælp i form af to dages tømrerarbejde fra et lokalt firma og en dags el-arbejde ligeledes fra en lokal elektriker.

Alt sammen noget, som Ole Andresen har benyttet sig af. Han overtager butikken Erik's Vin & Kaffe i Hurup, der skifter navn til Thy Specialhandel fra den 1. juni 2019.

- Jeg kender den tidligere indehaver Erik, og da jeg så et opslag om det nye program for iværksættere fra Thy Detailforum på Facebook, blev frøet sået til at blive selvstændig. Handelsstandsforeningen har været utroligt hjælpsomme med at dele ud af erfaringer, viden, kontakter til håndværkere, så det har været en rigtig god oplevelse, siger Ole Andresen.

Handelsstandschefen glæder sig over, at programmet allerede virker.

- Hvis vi ikke have haft det her program at tilbyde, var butikken formentligt blot lukket ned, og vi ville have haft en lokal butik mindre i bybilledet i Hurup. I stedet har vi sikret, at virksomheden fortsætter til glæde for borgerne og turister. Det er med til at skabe vækst, arbejdspladser og ikke mindst lokalt velfærd i Hurup og omegn, siger Michael Vendelbo.

Pakken indeholder også gratis medlemskab af handelsstandsforeningen i et år, og sparring med andre selvstændige i detailhandlen samt et rådgivningsmøde med Nordjyske Medier og markedsføring for 5.000 kroner.

2:08
I Ikast har kommunen og det lokale erhvervsliv slået pjalterne sammen i kampen mod tomme butiksruder.