Brexit kan blive katastrofalt for fiskere i Thyborøn

Om bare én måned fra i dag kan det være slut med dansk fiskeri i britiske farvande, hvor 40 procent af den årlige fangst hives ind.

TV MIDTVEST er gået ombord på det gode skib Mejlsø L674. Resten af ugen er der en midlertidig redaktion på skibet.
TV MIDTVEST er gået ombord på det gode skib Mejlsø L674. Resten af ugen er der en midlertidig redaktion på skibet.
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

TV MIDTVEST har i denne uge lavet en ekstra redaktion på skibet Mejlsø L674, der lige nu ligger i havn ved Thyborøn for at følge, hvad Brexit kommer til at betyde for fiskerne.

På et at havnens andre skibe er skipper Brian Jensen og resten af mandskabet kun en enkelt tur fra at kunne holde juleferie.

- Jeg har aldrig kendt til andet end fiskeri. Min far er fisker, min bedstefar er fisker, og min bror er fisker, fortæller skipperen.

Normalt fanger de en tredjedel af deres fisk i britiske farvande, men efter nytår kan det være slut, for der er stadig ikke nogen Brexit-aftale om fiskeri mellem Storbritannien og EU.

- Det vil jo blive en knusende slag for havnen her, for følgevirksomhederne og for fiskerne. Det kan slet ikke beskrives, fortæller Alfred Fisker, der er formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening.

Det ligner en fremtid uden britiske fisk

Langs vestkysten er tusindvis af arbejdspladser forbundet med fiskeriet. Alene I Lemvig kommune er 3.500 arbejdspladser på spil. Størstedelen af dem har tilknytning her til Thyborøn Havn.

Som det ser ud nu, tyder det ikke på, at der kommer en aftale i hus, og Søren Gade, der er næstformand for EU's fiskeriudvalg, følger forhandlingerne tæt, og han er pessimist.

- Det ser jo svært ud. For hver time og hver dag der går, jo sværere bliver det jo at få en aftale, man kan nå at effektuere inden nytår, siger han.

Derfor skal fiskerne forberede sig på, at de efter nytår ikke længere kan sejle mod vest og fiske i britisk farvand.

- Vi er jo nødt til bare at klø på og så håbe på det bedste, siger skipper Brian Jensen.

TV MIDTVEST fortsætter med at sætte fokus på fiskeriet og Brexit-aftalen ugen ud fra kutteren Mejlsø L674 i Thyborøn.

Hvis man er i nærheden af havnen, så er man velkommen til at kigge ind og sige hej til den udsendte redaktion.

2:38
Fiskere her fra landsdelen hiver 40 procent af deres fangst ind fra de britiske farvande.