Branche: Flere vindmøller til landsdelen

Uroen om testcentret Østerild i Thy har lagt sig. Men vindindustrien vil nu have flere prøvepladser til megamøller.

Der kan være endnu flere megamøller på vej til landsdelen.
Der kan være endnu flere megamøller på vej til landsdelen.

Ét af Danmarks to testcentre for kæmpevindmøller i Østerild eller Høvsøre skal udvides med fire til syv pladser. Sådan lyder ønsket fra brancheorganisationen Vindmølleindustrien.
    
For det førhen så omstridte testcenter Østerild i Thy vil det betyde op mod en fordobling af det nuværende areal.
    
Den danske vindmøllebranche er førende i verden med en eksport i 2014 for over 50 milliarder kroner og 30.000 arbejdspladser.
    
Men for at fastholde den position er det afgørende, at Danmark etablerer flere prøvepladser til møller som de 12, der står i testcentrene Høvsøre i Lemvig og Østerild i Thisted Kommune.
    
Begge steder er der fuldt hus, og branchen kommer snart til at mangle prøvefaciliteter.
    
Det konkluderer en ny rapport fra Megavind, en forskningsplatform for vindbranchen, hvor producenter, udviklere, leverandører og universitetsfolk samarbejder om at udstikke kursen for erhvervet.
    
Megavind sætter ikke tal eller placering på de ønskede nye testpladser. Men det gør Vindmølleindustriens direktør, Jan Hylleberg, gerne.
    
- Hvis der som følge af EU's statsstøtteregler også skal være plads til yderligere udenlandske producenter, så ligger vi omkring fire til syv pladser.
    
- Og i stedet for at finde et nyt område vil vi gerne starte en dialog med regeringen og DTU om, hvorvidt det er muligt at udvide de centre, vi allerede har, siger Hylleberg til Ritzau.
    
Han håber, at det relativt hurtigt kan afklares, om det er muligt at gøre centrene større, eller om der skal findes nye områder.
    
 Jan Hylleberg frygter ikke ny ballade som ved etableringen i 2012, hvis Østerild udvides.
    
- Opbakningen til centret er i dag langt større. Meget af uroen var drevet af tilrejsende på grund af problemer med natur og skovfældning, siger Hylleberg.
    
Det er i dag lysblink fra testmøllerne på op til 220 meters højde, der generer folk i Østerild mest. Men der kommer så mange turister for at opleve de enorme møller, at der nu opføres et besøgscenter.
    
Thisteds borgmester, Lene Kjelgaard Jensen (V), er positiv over for at udvide Østerild, der huser syv kæmpemøller fra Vestas, Siemens Wind Power, kinesiske Envision og franske EFD.
    
- Men hvor meget skov skal der fældes, og hvor mange flere master skal der op? Det er de ting, vi skal have belyst, siger Lene Kjelgaard Jensen.
    
Uanset hvor man vælger at lægge nye testpladser, skal der gennemføres en miljøvurdering (VVM), og det tager mindst 6-12 måneder.
    
/Ritzau/