Blink fra Østerild forstyrrer på Fur

Lysblink fra testcenteret i Østerild overskrider grænserne for lysintensitet om natten. Beboere så langt væk som på Fur generes af det, og nu skal der skrues ned for styrken.

blink666.jpg

Britta Bugge på Fur forstyrres så meget af lysblink fra testcenteret i Østerild 35 km væk, at hun har flyttet møblerne i stuen for at kunne abstrahere fra blinkene. Lyset overskrider grænserne for, hvad der er tilladt om natten, og nu vil DTU justere lysene.

- Det eneste man kan koncentrere sig om, det er de her blink. Det er svært at sidde og snakke sammen og hygge sig. De er med os hele tiden, siger Britta Bugge.

Blinkene stammer fra de 250 meter høje master, der er sat op ved siden af møllerne for at advare fly om de høje møller. Driftsleder Bjarne Sønderskov fra DTU/Risø erkender, at lysglimtene har været for kraftige.

- I dagslys ligger vi, hvor vi skal. I skumringen skal vi sænke en lille smule, men om natten er der alt for meget lys. Det er selvfølgelig et problem, og vi er blevet opmærksomme på det lidt for sent, siger Bjarne Sønderskov.

Nu foreslår folketingspolitiker Simon Kollerup (S) en løsning, hvor en radar skal overvåge området og først tænde for advarselslysene, når der er flytrafik i nærheden.

2:13
De kraftige lysblink fra Østerild kan ses fra en stue på Fur. Nu vil et folketingsmedlem have lysene slukket.