Billigere nødder på vej: Virksomheder jubler

Hos de midt- og vestjyske nøddeforhandlere er smilene ekstra brede, efter regeringen i dag præsenterede sit erhvervs- og iværksætterudspil.

Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Caschew-, pistacie-, pekan- og valnødder. Smagen er forskellig, men nødderne har det tilfælles, at prisen på dem er end hel del højere herhjemme end i vores nabolande. Men det kan være slut nu.

Regeringen præsenterede onsdag sit erhvervs- og iværksætterudspil, og her et af forslagene en afskaffelse af den omdiskuterede nøddeafgift.

Udsigten til nødder uden afgift vækker glæde hos Nordthy Biscuits i Østerild, der forhandler kage og snacks – herunder de afgiftsramte nødder.

- Det er dejligt, at afgiften forsvinder. Det er en kæmpe administrativ byrde for vores virksomhed, siger indehaver Søren Lucasen.

Nøddeafgiften er næsten 100 år gammel og er blevet kritiseret for at være både besværlig og forældet. Nu vil regeringen altså fjerne den for at gavne erhvervsliv og iværksættere.

Bred opbakning fra erhvervslivet

Det er ikke kun hos Nordthy Biscuits i Østerild, at smilene bliver ekstra brede ved udsigten til afgiftsfri nødder.
Hos müsliproducenten Funkisfood i Borris forudser indehaver Ronnie Jensen, at det vil få stor betydning for den lille vestjyske virksomhed, hvis afgiften forsvinder.

- Vi vil have større chance for at drive forretning. Vi har planer om at blive større i fremtiden, og det her vil hjælpe på det, siger han.

Også hos Nordthy Biscuits i Østerild forventer indehaver Søren Lucasen, at det kan give vind i de økonomiske sejl, hvis regeringens forslag bliver en realitet.  

- Det er svært at sætte tal på, hvor meget det kommer til at betyde, men vi regner med, at det giver nogle millioner mere i omsætning, siger han.