Bent Haller har skrevet dagbog i 60 år: - Det er det første, jeg gør, når jeg sætter mig til skrivebordet

Forfatter Bent Haller har skrevet dagbog siden sin tidlige ungdom. Nu har han skrevet en bog baseret på sine tidligste skriverier.

Bent Haller med bogen 'Det man skriver', som han har skrevet på baggrund af nogle af sine første dagbogsopslag.
Bent Haller med bogen 'Det man skriver', som han har skrevet på baggrund af nogle af sine første dagbogsopslag.
Foto: Anne Moulvad, TV MIDTVEST

Det første forfatter Bent Haller gør, når han sætter sig ved skrivebordet, det er at skrive dagbog.

Han gør det hver dag, og det har han gjort, siden han var 15. I dag er han 75.

Det er blevet til mange dagbøger gennem årene, og nu har han udgivet bogen ’Det man skriver’, der er baseret på dagbogsskriverier fra 1960’erne.

Forfatteren, der tidligere har boet 32 år i Thisted, fortæller, at det var en stor oplevelse at genopdage sit unge selv.

- Jeg havde glemt ham, og pludselig kunne jeg se ham, som jeg mente, han var. Han var en temmelig usympatisk fyr som dalrede rundt, var højrøvet og var snoskforvirret. Ting som jeg egentlig havde glemt om mig selv, forklarer han og fortsætter:

- Det er vigtigt, at man er klar over den slags sider hos sig selv. De er ikke forsvundet. De ligger bare glemt bag fernissen.

Bent Haller har skrevet dagbog, siden han var 15 år.
Bent Haller har skrevet dagbog, siden han var 15 år.
Foto: Anne Moulvad, TV MIDTVEST

Særligt udvalgte ord

Det var ikke nemt for den unge Bent Haller at skrive dagbogen. Han måtte sørge for at vælge sine ord omhyggeligt, for det var ikke muligt at have dagbogen for sig selv.

- Vi boede i en toværelseslejlighed, og jeg havde en fornemmelse af, at alt blev undersøgt. Min mor stak næsen i alt ting. Hun gik rundt med den her støveklud. Hun var overalt. Jeg kunne ikke have en hemmelig bog. Jeg skrev derfor kun er kort sætning, og resten skulle jeg huske, når jeg genlæste sætningen. Jeg var den eneste som kunne forstå, hvad der stod mellem linjerne, forklarer han.

Men selvom han måtte holde dagbøgerne hemmelige, så har de stadig fået væsentlig betydning for hans fremtid som forfatter, hvor han i dag har udgivet mere end 100 bøger.

- Jeg begyndte at ane hvad jeg skulle lave. Hvad der var min bestemmelse. Det var det jeg skulle. Jeg havde det ikke kun godt med at skrive, men jeg følte også, at det var mere rigtigt end hvad jeg ellers kunne gebærde mig med, slår Bent Haller fast.

41:50
Forfatter Bent Haller har skrevet dagbog siden han var ung. Vi har mødt ham på Thisted Bibliotek i forbindelse med den nye bog