Babyboom i Thy: 459 nye thyboer kom til verden i 2018

En langvarig indsats om lokke mennesker i den fødedygtige alder til kommunen, ser ud til at bære frugt i Thy.

Knap en måned gamle Gro her og 458 andre børn kom til verden i Thisted Kommune sidste år. Kommunen er lykkdes med at lokke børnefamilier til.
Knap en måned gamle Gro her og 458 andre børn kom til verden i Thisted Kommune sidste år. Kommunen er lykkdes med at lokke børnefamilier til.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Gro kom til verden den 26. december. Hun er en af i alt 459 børn, der blev født i Thisted Kommune i 2018. Et regulært babyboom. 

- Jeg tror, der blev født fem børn på otte timer, så der var knald på fødegangen, fortæller Ane Liebing Grøngaard. 

2018 havde det højeste antal nyfødte siden 2010 i Thy, hvor kommunen satser målrettet på at få børnefamilier som tilflyttere. En af dem der valgte at rykke til Thy med mand og datter er Gros mor, Ane Liebing Grøngaard.

Familien flyttede fra Aarhus til Thy for halvandet år siden. 

1:56
Se indslaget her:

- Et er den helt fantastisk smukke natur heroppe. Men så er Thy jo også i en rivende udvikling. Der er en god historie omkring Thy, som vi egentlig havde lyst til at være en del af, siger Ane Liebing Grøngaard.

Kampen for at tiltrække børnefamilier har været et klart mål for kommunalpolitikerne i Thy i mange år. Borgmester Ulla Vestergaard glæder sig en hel del over, at fødselstallet stiger. 

- Først og fremmest, tillykke til alle de nybagte forældre, siger borgmester i Thisted, Ulla Vestergaard. 

- Og så skal vi også sige tillykke til Thisted Kommune. Vi er nu tilbage på sporet i forhold til at få født nogle børn. Uanset hvad så er det jo det, der også i fremtiden er vores indtægtsgrundlag. Både i kommunen som helhed, men også ude i de små lokalsamfund. Det er rigtig godt for os, siger socialdemokraten. 

21 dage gamle gro og hendes mor Ane Liebing Grøngaard. 
21 dage gamle gro og hendes mor Ane Liebing Grøngaard. 
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Det lange seje træk

At fødselstallet i Thisted Kommune stiger er ikke nogen tilfældighed. Kommunen har i en årrække prioriteret indsatsen med at tiltrække børnefamilier. 

- Det er et arbejde, vi har haft gang i over rigtig mange år. Vi har prøvet hele tiden at gøre os lækre for tilflyttere, men også vores unge mennesker, som er flyttet fra området i en periode i forbindelse med uddannelse. Vi prøver også at gøre dem opmærksomme på, at vi er faktisk en attraktiv kommune at komme tilbage til, siger Ulla Vestergaard. 

- Både hvad angår det, at få et job. Men også at bo og leve her, siger hun. 

Ane Liebing Grøngaard og familien har følt sig varmt modtaget som tilflyttere. 

- Jeg synes både i forhold til job og netværk og i mødet med det offentlige - eller de kommunale instanser, at vi egentlig bliver taget imod med åbne arme, siger Ane Liebing Grøngaard.   

- Det har jo meget med et lokalsamfund at gøre, at der også kommer nyt blod og nye mennesker. Nogen, som tænker, hvordan er det, vi får vores lokalsamfund til at blomstre og til at gro. Og det er vi jo heldigvis lykkes med langt hen ad vejen. Når man kigger rundt i hele vores kommune, så er det at man samarbejder i lokalsamfundene, både for at få dagpasning og skole til at fungere, men også i foreningslivet, det er vi faktisk lykkes ret godt med, siger Ulle Vestergaard. 

Kampen om børnefamilierne fortsætter

- Vi hviler ikke på laurbærrene, og vi skal fortsætte, siger Ulla Vestergaard.  

Borgmesteren fortæller, at særligt arbejdet med at forsøge at få fraflyttere til at søge tilbage, skal intensiveres. 

- Vi har masser af unge mennesker, der flytter fra vores område, så er der undersøgelser, der viser, at de føler sig glemt af os. Vi er ved at undersøge, hvordan vi kan ønske dem held og lykke på rejsen, når de skal ud og tage en uddannelse og opleve verden, men at vi også har kontakt med dem undervejs imens de er væk, så vi kan fortælle dem, hvad det er , de kan komme tilbage til, siger Ulla Vestergaard.