Automatisk bremse skal forhindre frit fald på Vilsundbroen

Efter uheldet på Vilsundbroen i lørdags har Vejdirektoratet sat en bremse på, der sørger for, at broen ikke kan falde ukontrolleret igen.

Der lød et højt brag fra Vilsundbroen lørdag, da broklappen var på vej ned igen, efter en båd sejlede igennem. Broen var halvvejs nede, da den til alles overraskelse gik i frit fald og landede hårdt og ukontrolleret ned på broen igen. 

Det uheld kommer dog ikke til at ske igen, skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Der er nemlig blevet installeret en særlig bremse på broen, så den altid kører langsomt ned, uanset om der opstår fejl i systemet. 

- Hvis den sædvanlige styring svigter, vil funktionen ’Forceret stop’ nu automatisk udløses og standse bevægelsen af klappen på en kontrolleret måde, så brovagten ikke behøver at gribe ind, skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Knappen 'Forceret stop' har indtil videre eksisteret manuelt i brovagtens tårn, men nu vil den aktiveres automatisk.

Systemet var ikke forberedt

Efter uheldet i lørdags lå den ene side af broen 30-40 centimeter for højt, og i en halv time kunne hverken både eller biler passere broen. 

Vejdirektoratets rådgiver og entreprenøren, der har installeret styresystemet, tog efter ulykken ud og undersøgte forløbet for at finde de eventuelle fejl, der var i systemet og forårsagede broens fald.

Det har givet følgende konklusion fra ingeniør Lis Lassen, der udtalte sig til DR tidligere tirsdag.

- Kun en enkelt båd skulle igennem, så han (brovagten, red.) var allerede, inden klappen var oppe, begyndt at lukke igen. Den funktion var styresystemet ikke forberedt på, siger hun.

Derfor gik broen i frit fald. 

Det vil dog ikke kunne ske fremadrettet med den nye automatiske bremse.

Vejdirektoratet arbejder på at automatisere Vilsundbroen fuldt ud.

Du kan læse hele Vejdirektoratets pressemeddelelse her.

På trods af ulykken er flere borgmestre gået sammen for at stoppe automatiseringen af Vilsundbroen, selvom Vejdirektoratet mener, at det vil mindske uheld.