For mange dødsulykker i landbruget: Jan blev fanget, da kornet pludselig skred sammen om ham

Indtil videre er otte personer døde i ulykker i landbruget. Det er for mange, siger Landbrug & Fødevarer.

Han havde egentlig taget den forholdsregel at tømme siloen for størstedelen af kornet, inden han gik ind i den. Men alligevel var det i 2013 meget tæt på at gå helt galt for landmand Jan Houe fra Hurup.

quoteKornet pakkede så hårdt om mig, at jeg simpelthen ikke kunne rejse mig op

Jan Houe, Landmand, Hurup

Mens han sad på hug inde i siloen skred kornet sammen.

- Kornet pakkede så hårdt om mig, at jeg simpelthen ikke kunne rejse mig op, fortæller han.

Jan Houe var heldig, for lastbilchaufføren, der havde tømt siloen, var blevet, hvis der nu skulle ske et uheld.

- Jeg vidste jo, at han var der, så de forholdsregler havde vi truffet, siger Jan Houe og slår fast, at det nok var gået galt, hvis lastbilchaufføren ikke havde været der.

Mange ulykker

Det er ikke alle, der er lige så heldige som Jan Houe.

Ifølge tal fra Arbejdstilsynet mistede syv ansatte i landbruget i 2019 livet, mens de var på arbejde. Det er over dobbelt så mange som i 2018, hvor kun tre mistede livet.

Og i år bliver tallet endnu højere, for til dags dato har otte personer mistet livet i en arbejdsulykke i landbruget.

- Det er otte for mange. Det er virkelig en udvikling, vi gør alt for at vende, og vi gør en masse for det, fortæller Lone Andersen, der er næstformand i Landbrug & Fødevarer.

De skal sætte ord på det

Det er ikke lige til at få landmændene til at passe bedre på sig selv, forklarer Lone Andersen.

- Vi har det på dagsordenen ved rådgivningen, vi har det på dagsordenen ude i landbrugsskolerne, og alle steder prøver vi på at få det med. Men det skal jo ud til hvert enkelt køkkenbord ude på landbrugene. Det skal ud ved hver enkelt landmand, siger hun.

quoteJeg er helt sikker på, at dem der bliver landmænd i fremtiden, de er nogen, som virkelig går ind og sætter det her i fokus, for det skal være sikkert og det skal være sjovt

Lone Andersen, Næstformand, Landbrug & Fødevarer

Hun mener, at grunden til, at det kan være svært at få sikkerheden på dagsordenen, er, at det kan være svært for landmændene at tale om det.

- Der er nok så mange andre ting, man snakker om. Det kan måske være ubehageligt, og man er måske som landmand lidt udødelig og tænker, at man sagtens kan det her. Men det er meget vigtigt, at man får sat ord på lige-ved-og-næsten-ulykker og deler dem med andre, så man kan undgå, at der sker en ulykke der, hvor det har været lige ved at ske.

Lone Andersen fornemmer dog en bedring blandt de unge landmænd, der har mere fokus på sikkerheden.

- Det tror jeg, de har. Og jeg er helt sikker på, at dem der bliver landmænd i fremtiden, de er nogen, som virkelig går ind og sætter det her i fokus, for det skal være sikkert og det skal være sjovt, slår hun fast.

5:14