Ansatte kritiserer sikkerheden på Sygehus Thy-Mors

Konstant overbelægning presser personalet på Sygehus Thy-Mors. Det går ud over sikkerheden, fortæller sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant. (Arkivfoto)

Sygehus ThyMors ext_0.jpg

"Vi lever ikke op til at være et patientsikkert sygehus."

Så direkte er personalet på Klinik Medicin på Sygehus Thy-Mors.

Det skriver Avisen.dk

Sosu-assistenter, sygeplejersker og læger arbejder under en så stort tidspres, at klinikken har fået mindst et påbud fra Arbejdstilsynet om at mindske arbejdspresset for medarbejderne.

- Arbejdspresset har været for stort i en årrække. Når der er overbelægning, stiger risikoen for fejl. Det er ikke patientsikkert, når en afdeling, der er normeret til 20 patienter, konstant har en belægning på 28, siger Helle Eriksen, der er fællestillidsrepræsentant for sygehusets sygeplejersker til Avisen.dk.

Hun er særligt bekymret over, at sundhedspersonalet ikke altid har tid til at registrere såkaldte utilsigtede hændelser.

- Hvis utilsigtede hændelser ikke registreres, så kan vi jo ikke lære af vores fejl, lyder det.

Overbelægning på 120 procent

Ifølge Helle Eriksen er der nærmest en konstant overbelægning på 120 procent.

Sygehus Thy-Mors er kun et af mange danske sygehuse, der har fået et påbud for dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Arbejdstilsynet har aktuelt uddelt fire røde og 41 gule smileys til landets sygehuse for problematisk arbejdsmiljø. Det viser aktindsigter ifølge Avisen.dk.

På Sygehus Thy-Mors har Arbejdstilsynet nu pålagt ledelsen at sikre, at arbejdet med patienter i Klinik Medicin planlægges og udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.

Dansk Sygeplejeråd bekymret

Det dårlige arbejdsmiljø bekymrer Dansk Sygeplejeråd.

- Angsten for at begå fejl stiger blandt sygeplejerskerne. Går det ud over min autorisation, tænker de. Det er alvorligt det her, understreger lokalformand Jytte Wester, der taler på vegne af over 8.000 nordjyske sygeplejersker til Avisen.dk.

Ifølge tilsynsteamet fra Arbejdstilsynet fortæller personalet, at patienter havner i forkerte senge på grund af travlhed, og de påpeger, at der er risiko for blandt andet fejlmedicinering.Politikerne må på banen

Påbuddet skulle være efterkommet den 1. februar 2015. Men selvom der er udarbejdet en handlingsplan, er problemerne stadigvæk ikke løst lyder det fra sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant.

Ifølge hende er det ikke den lokale ledelses skyld, at sundhedspersonalet har for travlt. Ledelsen er åben for dialog, fortæller Helle Eriksen. Hun mener, at regionens og Folketingets politikere må finde en løsning.

Danske Patienter, der er paraplyorganisation for 17 patientforeninger heriblandt Kræftens Bekæmpelse, mener, at det danske sundhedsvæsen er inde i "en ond spiral".

- Det haster meget - for patienterne og personalets skyld. Det er beklageligt, hvis det erfarne personale forsvinder, fordi arbejdet er for hårdt et slid. Men det haster ikke mindst på grund af patientsikkerheden. Der sker dagligt fejl, siger direktør Morten Freil til Avisen.dk.

Sygehusdirektør enig

Henrik Larsen er den øverste ansvarlige på Sygehus Thy-Mors. Han mener også, at arbejdsmiljøet halter.

- Konstant overbelægning er en stress-faktor. Det skal der arbejdes med. Vi følger med i belægningsprocenten, og den skal være på et acceptabelt niveau, siger den konstituerede sygehusdirektør til Avisen.dk.

Han slår fast, at ledelsen ikke kan løse problemerne med et snuptag.

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Ulla Astman (S), der er regionsrådsformand i Region Nordjylland.