Anni og Susanne får de ældre til at elske øko

Økologi og nul madspild er på menúen hos de ældre i Thisted. På plejehjemmet Klitrosen i Klitmøller har det fået køkkenpersonalet til at tænke helt nyt og anderledes.

8:40
Anni og Susanne har gjort det til en sport at finde nye, spændende opskrifter, og udnytte alle rester så intet bliver smidt ud.
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

Hver mandag morgen kommer der nye økoforsyninger til plejehjemmet Klitrosen i Klitmøller. Og der kommer ikke noget indenfor døren, som ikke har det røde Ø på sig.
Jagten på nye opskrifter og anderledes måder at bruge maden på, er blevet en vigtig del af køkkenpersonalets arbejdsdag.

- Det er jo spændende at komme på arbejde hver dag og snakke om, om man har været inde og finde nogle nye opskrifter, eller så du den der udsendelse, eller jeg var lige inde på nettet og lede efter ideer, siger Anni Brandi, Ernæringsassistent, Klitrosen, Klitmøller.

Her er beboerne rigtig godt tilfredse med den nye, økologiske livsstil, de bliver budt. Den madmæssige forskel Anni, Susanne og de andre ansatte gør, kan i den grad smages.

- På gulerødderne kan man i hvert fald tydeligt smage det. Og det kan man også på de andre ting, siger Lizzie Mogensen, Beboer, Klitrosen i Klitmøller.

Selv gammelt brød bliver genbrugt

Salget af økologiske varer til køkkener på plejehjem og institutioner er mere end firedoblet de seneste seks år. Og det er den tendens Thisted Kommune også ønsker at følge.

- Selvfølgelig er det udviklingen og kravene i vores samfund. Vi andre er jo bevidste og bliver mere bevidste om, hvad vi kommer i vores mund, og hvad det er, vi leverer videre til vores børn og børnebørn, siger Lotte Kjærgaard Bloch, Leder, klitrosen, Klitmøller.

Den grønne revolution på Klitrosen begyndte med et kursus i økologi. Ernæringsassistenterne blev sendt på efteruddannelse - i alt otte uger fordelt over to år.

- Jeg var bestemt ikke økologisk inden, men det er jeg blevet. Alt det konventionelle er blevet skiftet ud både her og derhjemme, siger Susanne Lodahl Andersen, Ernæringsassistent, Klitrosen, Klitmøller.

Økologi handler i den grad også om at forhindre madspild. Der er ikke noget der hedder affald. Man kan altid bruge de gamle og helt tørre rester til et eller andet lækkert.

- Jeg har haft rugbrøds- og franskbrødsskorper fra weekenden af til at lægge i blød, og så er det blevet blendet sammen med en rest grøntsager og kommet i bollerne. Og så sparer vi jo også lidt på melet der, siger Anni Brandi.

Danske kantiner og køkkener købte økologiske varer for omkring to milliarder kroner i 2016. Det var en stigning på godt tyve procent i forhold til året før.