Anderledes løsning: Stjerner og bananer har fået bilister til at sænke farten

Gennemsnitsfarten i den lille by Sjørring er faldet, efter et meget anderledes projekt blev sat igang.

Det er muligt at sænke farten i en by uden at lave vejbump eller chikaner. 

Beviset finder man i den lille by Sjørring i Thisted Kommune, hvor et anderledes projekt kaldet 'Stjerner og Bananer' har vist sig ganske effektivt.

Kort fortalt går det ud på,  at der på vejen gennem byen er placeret tre portaler med LED-lys, og hvis man holder sig under fartgrænsen på de 50 kilometer i timen, bliver man som i en enarmet tyveknægt belønnet med en stjerne på LED-lysene.

Trykker man derimod for hårdt på speederen, kommer der en banan.

Det er simpelt og anderledes.

Og effektivt. 

Nedsat gennemsnitsfart

Sjørring har i lang tid døjet med, at bilisterne har for meget fart på.

Målinger har vist, at 78 procent plejer at køre for hurtigt, men ved hjælp af Stjerner og Bananer, er det lykkedes at nedsætte gennemsnitsfarten fra 55 til 43 kilometer i timen, oplyser projektleder i Thisted Kommune, René Melgaard Nielsen.

- Det er jo et fantastisk resultat. Det har været en succes at prøve at gøre det på en anderledes måde, siger han.

Mange af borgerne i Sjørring var på forhånd noget skeptiske over for projektet. Men resultaterne betyder, at mange har ændret holdning.

- Jeg er nødt til at indrømme, at de faktisk er ret smarte. Til at begynde med syntes jeg, at det var noget gejl, og vi fik mange sjove spørgsmål. Folk troede, at der skulle være Formel 1 eller cykelløb, men alene omtalen har været med til at give en positiv effekt, lyder det fra indehaveren af Sjørring El, Henrik Larsen.

Thisted Kommune håber nu, at erfaringerne fra Sjørring kan bruges andre steder. Kommunen har lavet projektet i samarbejde med kunstnergruppen Ejdrup og Ejdrup og med støtte fra Trygfonden.


Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Trafik.