Akut-kirurgien kommer ikke tilbage til sygehuset i Thisted

Særordningen, der midlertidigt sendte akutte kirurgiske patienter videre fra sygehuset i Thisted bliver nu gjort permanent.

Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

I godt fire måneder er de akutte kirurgiske patienter fra Thisted fragtet til hospitaler i Hjørring, Aalborg eller Midtjylland, fordi der er mangel på kirurger. Særordningen bliver nu gjort permanent i erkendelse af, at der ikke kan skaffes den nødvendige arbejdskraft til sygehuset, det skriver Regionshospital Nordjylland i Thisted i en pressemeddelelse.

I alt drejer det sig om 4 % af sygehusets patienter, der altså heller ikke i fremtiden, vil kunne få den nødvendige behandling på sygehuset i Thisted.

- Vi har gennemkæmmet Danmark, Skandinavien og udlandet med det formål at rekruttere nye læger til Thisted, men det er ikke lykkedes i det omfang, vi har behov for. Derfor gør vi den løsning permanent, som har været gældende siden juni 2016. Det ændrer ikke på vores akutmodtagelse i Thisted eller på de øvrige funktioner. Det er alene de akutte kirurgiske patienter, det handler om. Så det nuværende setup fortsætter, understreger hospitalsdirektør Henrik Larsen.

Det ny Thisted

Erfaringen med den akutte kirurgi har fået regionens administration til at sætte en gennemgang af alle hospitalets funktioner i gang. Arbejdet med dette er allerede iværksat, skriver sygehuset i pressemeddelelsen.

- Det handler om rettidig omhu. Vi har et ansvar for at sikre, at der ikke er andre funktioner, der havner i samme skrøbelige situation som den akutte kirurgi. Vi vil være helt sikre på, at vi i fremtiden har et robust og fagligt attraktivt hospital i Thisted, siger koncerndirektør Anne Bukh.

- Sideløbende hermed er vi i gang med at beskrive de funktioner, som skal være med til at profilere det ”Det ny Thisted”, siger Anne Bukh.

Eftersynet af hospitalets funktioner løber over denne vinter og vil give en pejling på fremtidens hospital i Thisted.

De regionale politikere blev orienteret om situationen på et temamøde i dag. 21. og 29. november foregår der politiske drøftelser.

Skuffet men realistisk borgmester

Allerede da særordningen blev indført, var flere Thisted-politikere herunder borgmester Lene Kjelgaard hårde i kritikken, fordi regionen ikke kunne skaffe læger nok. Borgmesteren er langt fra tilfreds med, at det, der skulle være en midlertidig ordning til næste sommer, allerede nu bliver gjort permanent. 

- Jeg synes, det er beklageligt, siger Lene Kjelgaard. 

- Når det så er sagt, så må vi også iagttage, at det her nok er virkeligheden. Vi vil rigtig gerne i dialog med regionen om fremtiden, så borgerne får bedst mulig service under de her nye betingelser.

- Vi vil meget gerne se, at det bliver begrænset så meget som muligt, at folk skal hele vejen til Hjørring. Det kan give store problemer for folk, der skal have besøg af pårørende f.eks. børn og ældre. Ældre pårørende kan have svært at transportere sig så langt, og børn skal jo have pårørende tæt på sig på hospitalet, siger Lene Kjelgaard. 

- Hvis vi kan sikre de der udsatte borgergrupper, så vil vi meget gerne være med til det. Det er det her, vi frygtede. Derfor reagerede vi også kraftigt dengang, den akutte kirurgi forsvandt. Men det her bliver jo noget, vi skal lære at leve med. Er der noget logistik eller noget infrastruktur, eller nogle måder, hvorpå vi kan skrue tilbud sammen, der servicerer de her grupper af borgere bedst muligt, så vil vi gøre det, siger borgmesteren.

02:10 Luk video