Agnete blev pludselig blind - nu har hun skrevet en kogebog

Manglende syn holder ikke Agnete Odgaard-Jensen tilbage. Hun har netop udgivet en kogebog med 107 opskrifter på retter, hun aldrig selv har set.

Hun er kendt som Kirstens Hyttemeyers afløser på bagsiden af Blindes jul, hvor hun skriver om mad. Og så har hun netop udgivet en kogebog med mere end 100 opskrifter. Ja, Agnete Odgaard-Jensen er en ukuelig kvinde. 

Hendes synshandicap holder hende ikke tilbage, og den nye kogebog er hendes anden af slagsen. 

- Vi kan godt have et godt og indholdsrigt liv uden syn. Det er ikke synet, der gør det. Det er livssynet. Det er det, der tæller, siger Agnete Odgaard-Jensen.

quoteVi kan godt have et godt og indholdsrigt liv uden syn. Det er ikke synet, der gør det. Det er livssynet. Det er det, der tæller

Agnete Odgaard-Jensen

Blev blind over natten

Hun mistede evenen til at se hen over en nat, da hun blot var 25 år gammel. 

- Den sidste aften jeg kunne se, var jeg ude at se en fodboldkamp. Da jeg kommer hjem, går jeg i gang med at sy en ny kjole. Og næsten morgen er jeg blind, fortæller den 67-årige thybo. 

Fire måneder tidligere havde Agnete Odgaard-Jensen født et dødfødt barn. Begge dele var en konsekvens af den sukkersyge, hun fik, da hun var teenager.

- To store kriser at skulle igennem. Men det klarede vi, siger hun.

Agente Odgaard-Jensen får sommetider hjælp i køkkenet af ægtefællen, Frank Odgaard-Jensen.
Agente Odgaard-Jensen får sommetider hjælp i køkkenet af ægtefællen, Frank Odgaard-Jensen.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

I dag måler hun sit blodsukker fire gange om dagen, og fem gange i døgnet skal hun have insulin. Sommetider får hun hjælp af sin mand, når det hele skal gå lidt stærkt. 

Men det er ikke det eneste sted ægtefællen hjælper til. Også når fruen er i køkkenet, giver han ind imellem en hånd med, når gryden skal stå rigtigt på komfuret, råvarerne skal handles ind eller maden skal anrettes. 

- Hun er stædig. Når hun først har sat sig et eller andet i hovedet, hun vil lave, så skal der altså meget til at afspore det tog. Ellers så buldrer det bare derudaf. Det er en utrolig god egenskab at have, siger Frank Odgaard-Jensen. 

Frank Odgaard-Jensen er tovholder, når der skal handles råvarer til maden. 
Frank Odgaard-Jensen er tovholder, når der skal handles råvarer til maden. 
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Over 100 sunde retter

Det er efterhånden 42 år siden, at Agnete Odgaard-Jensen mistede synet. Siden da har hun brugt føle-, smags- og duftesanserne i køkkenet. 

- Det er sjældent, at vi får noget, der ikke er vellykket. Kyllinger i ovnen på en kartoffelbund, det er absolut en af mine favoritter, fortæller Frank Odgaard-Jensen. 

Men det er ikke den eneste ret, kokken mestrer. I den nye kogebog er der 107 opskrifter på retter, hun aldrig selv har set.

- Når jeg tænkte på mine opskrifter, og hvordan jeg laver mad - både i det daglige og når vi har gæster, så kunne den altså kun hedde "Sund Mad - Uden Stress", fortæller kokken. 

Agnete Odgaard-Jensen var ikke i tvivl om titlen på kogebogen, for hun går op i at lave maden mager. Derfor "Sund mad - uden stress". 
Agnete Odgaard-Jensen var ikke i tvivl om titlen på kogebogen, for hun går op i at lave maden mager. Derfor "Sund mad - uden stress". 
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Opskrifterne er lavet ud fra fri fantasi. Inspirationen har hun hentet i naturen og på mange rejser med sin mand, der ofte er prøveklud for retterne. 

- Der er nogen af dem, jeg har smagt i hvert fald 10 gange - måske flere endda. Men det gør ikke noget. Når bare hun ikke stiller an med lever, så går det. Og der er ikke lever i den kogebog, griner Frank Odgaard-Jensen. 

Den blinde kok har sine små tricks til at klare sig i køkkenet. Eksempelvis står krydderierne i alfabetisk orden, og hun ved, at hun skal skrue fire gange på knappen på ovnen for at få den over på varmluft. 

quoteDet er sjældent, at vi får noget, der ikke er vellykket. Kyllinger i ovnen på en kartoffelbund, det er absolut en af mine favoritter

Frank Odgaard-Jensen

- Der er to ting, der er fantastiske at kombinere, når man er blind. Det er ordenssans og en god hukommelse, så jeg ved, hvor jeg har mine ting, forklarer hun og afslører, at hun dog altid lige dufter til krydderierne, så hun ikke risikerer at lave boller i kanelsovs. 

Den blinde thybo udgav også en kogebog i 2011 og driver sit eget foredrags- og konsulentfirma Soldrys. 

- Jeg er nok født med et lyst sind, og så har kunsten jo været for mig at bevare mit lyse sind trods modgang. Så jeg har simpelthen valgt at sige, at nu vil jeg se, hvad jeg kan give verden, istedet for at læne mig tilbage og sige, at nu må jeg lige se, hvad verden kan give mig, fortæller Agnete Odgaard-Jensen. 

67-årige Agnete Odgaard-Jensen har udgivet en kogebog. Hun har ikke set en eneste af retterne.

Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Samfund.