Afdæmpet begejstring hos dagens vindere: Der er for mange ubekendte

Morsø og Thisted kommuner står begge til at få flere penge ud af regeringens udligningsudspil, men borgmestrene tør ikke juble endnu.

Det bliver præsenteret som udspillet, der skal føre endnu flere penge fra de rige til de fattige kommuner.

Men begejstringen over regeringens forslag til en ny udligningsreform er noget afdæmpet i flere af de kommuner, der ellers umiddelbart ser ud til at være dagens vindere.

- Der er stadigvæk så mange ubekendte, at det er svært at lade det gode humør få frit løb, siger Morsøs borgmester Hans Ejner Bertelsen (V).

I regeringens udspil kan man se, at Morsø er en af de kommuner, der står til at modtage mest. Men præcist hvor meget det drejer sig om, vil regeringen først løfte sløret for i morgen.

Morsø-borgmesteren kan derfor ikke lave et regnskab for, hvor meget ekstra der kommer til at stå på bundlinjen.

- Hvis der bliver tilført 25 millioner mere i udligning, ville det jo være dejligt for os. Men hvis man så fjerner nogle af de andre ordninger, vi er inde under - jamen så kan det være, at regnestykket til sidst bliver et stort rundt nul, siger han.

Som at vente på juleaften

Hans Ejner Bertelsen så regeringens pressemøde i tv sammen med sin kollega i Thisted Kommune, socialdemokraten Ulla Vestergaard. Thisted vil ifølge regeringens udspil modtage en "moderat" stigning.

Vestergaard føler også, at hun mangler noget for at gøre ligningen op.

- Jeg er egentlig fortrøstningsfuld, men lad os nu lige se tallene først. Der er trods alt indikationer på, at vi får nogle midler til rådighed til at håndtere, at vi har flere ældre, handicappede og sager inden for psykiatrien, som betyder rigtig meget. Det ser ud til, at vi får et eller andet, vi kan arbejde med på det niveau, men vi er nødt til at vente til i morgen, siger hun.

Hans Ejner Bertelsen beskriver situationen som det, mange oplever den 23. december. Forløsningen kommer først juleaften.

Eller som Ulla Vestergaard siger.

- Det er her, vi spiser risengrød. Så glæder vi os til risalamanden i morgen, siger hun.

 

Sådan præsenterer regeringen ændringerne i sit udspil.
Sådan præsenterer regeringen ændringerne i sit udspil.
Foto: Regeringen
 

Læs flere artikler fra Thisted eller i kategorien Politik.