23-årig har mødt mange misbrugere - alt fra familiefædre til pædagoger

En ung mand fra Thy har været afhængig af kokain i seks år. Som stofmisbruger har han mødt mange forskellige mennesker, der også tager kokain.

Opbygningsgården i Snedsted i Thy er et behandlingssted for misbrugere. Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV MIDTVEST

Det er nemt at få fat i stoffer.

Det fortæller en 23-årig tidligere stofmisbruger.

Jeg har mødt mange pædagoger, som har taget kokain.

Tidligere misbruger

Han bor på Opbygningsgården i Thy, der er et behandlingssted for stofmisbrugere. Han har været misbruger af kokain, siden han var 17 år, og i den tid har han mødt alle slags misbrugere.

- Det er jo alt fra familiefaren, der arbejder hver dag i murerfirmaet og sørger for familien. Det kan være en pædagog. Jeg har mødt mange pædagoger, som har taget kokain, fortæller den 23-årige.

Han ønsker ikke stå frem med navn og billede.

Høj som lav kan være misbruger

I sidste uge blev omkring 275 personer sigtet for køb af kokain i Skive, da Midt- og Vestjyllands Politi gik efter sælgerne af euforiserende stoffer i en stor razzia. 

Siden er det kommet frem, at de sigtede er alt fra helt almindelige skibonitter til ansatte på Skive Kaserne. 

02:00

En institution i Snedsted møder mange stofmisbrugere, der kommer med vidt forskellige baggrunde.

Luk video

Men Skive er langt fra et enestående tilfælde, når det kommer til mængden af kokain og brugere af stoffet. Sådan lyder det fra personale og beboere på Opbygningsgården i Snedsted i Thy.

- Det er høj som lav. Ligegyldigt om vi vurderer dem på uddannelse eller andet, siger Christian Andersen, der er socialrådgiver på Opbygningsgården. 

Ifølge socialrådgiver Christian Andersen er både mængden af kokain og misbrugere vokset massivt. Det er dog særligt de unge mellem 17 og 24 år, der kommer til døgnbehandling på Opbygningsgården.

- Vi skal jo alle performe med Instagram og Facebook. Vi vil allesammen gerne levere 100 procent hele tiden. Det kan kokain være med til at give en fornemmelse af, at man kan, fortæller Christian Andersen.

Læs også Flere hundrede bliver sigtet for køb af kokain i Skive

Det var også det, der fik den 23-årige mand fra Opbygningsgården til at begynde misbruget.

- Det er rart, at man kan tage noget, så ens problemer forsvinder, og selvtilliden er i orden, fortæller han.

Men sådan fortsatte det ikke. 

Den 23-årige stofmisbruger er i dag i behandling og stoffri. Han lider selv både fysisk og psykisk under sit stofmisbrug. Derfor har han en enkelt opfordring:

- Hold jer fra den første. Det kan ikke betale sig, siger han.