200 efterskoleelever i busuheld i Norge – alle har fået tilbud om krisepsykolog

Tre busser og en minibus endte natten til fredag i et uheld i Norge, da en lastbil gled ud foran dem. Ingen kom til skade.

Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: Sofie Kyed, TV MIDTVEST

Uret på telefonen viste 1.58, da forstander på Skyum Efterskole Svend Hagelskjær natten til fredag modtog et opkald.

- Vi er kørt galt, lød det fra viceforstanderen i den anden ende.

Men heldigvis var næste sætning god, for ingen elever af de 200 elever, der var på vej hjem efter en skitur i Hemsedal i Norge, var kommet til skade i uheldet, der havde involveret tre busser, en minibus og en lastbil.

Uheldet skete, da en lastbil var kommet i problemer på grund af glatte veje og pludselig holdt på tværs foran busserne med efterskolens elever. De tre busser og minibussen måtte bremse hårdt op, hvilket betød, de stødte sammen på den glatte vej.

- Eleverne har fået tilbudt at tale med en krisepsykolog deroppe. De har siddet og sovet, og pludselig er de blevet vækket med splintrede ruder og larm. Man kan sagtens forestille sig, at der har været panikstemning, siger Svend Hagelskjær, der ikke selv var med på turen.

Spist morgenmad sammen

Efter uheldet, der skete på Riksvei 52 ved Gobru i Gol Kommune, blev de godt 200 elever og lærere indkvarteret på et hotel i området.

Fredag formiddag blev de så for første gang samlet til morgenmad. Flere af dem er meget chokerede, forklarer forstanderen.

- De siger, der er flere elever, der nok har behov for at få det her snakket godt og grundigt igennem, men det virker til, at der har været god ro og orden omkring det hele, siger Svend Hagelskjær.

Der er i alt 12 lærere med på turen, heriblandt viceforstander Poul Hegaard, som forstanderen er regelmæssigt i kontakt med.

- Det fungerer, og jeg er helt tryg ved det. Han styrer slagets gang, og de har overblikket over situationen, hvor der også pludselig er opstået mange ekstraopgaver, for eleverne skal jo også have mad og drikke, indtil de kan komme hjem igen, lyder det.

Kommer hjem i nat

Planen er nu, at eleverne bliver afhentet i Gol og bliver transporteret til Larvik, hvor de kan komme med en aftenfærge til Hirtshals.

Forstanderen håber derfor, de igen kan være hjemme på efterskolen i løbet af natten.

- Jeg er overbevist om, at der er en masse forældre, der rigtigt gerne vil have dem hjem, så jeg forestiller mig, at mange af dem bliver hentet, når de lander. Og resten af dem bliver nok hentet i morgen formiddag. Det opfordrer vi til, for de har nok brug for at komme hjem og tale med deres forældre, siger han.

Han fortæller, at der ikke er noget af skolens materiel, der er gået i stykker, men at det er gået værre ud over busselskabets busser.

- Men først og fremmest er vi bare rigtigt, rigtigt glade for, at der ikke er sket noget med alvorligt med nogen, slår Svend Hagelskjær fast.