Lokalsamfund kæmper mod muligt testcenter: - Folk er rystede over, at det overhovedet kan ske

Borgerne i Hjardemål Klit har holdt møde for at undgå, at det nationale testcenter for kæmpevindmøller bliver udvidet.

Bestyrelsesmedlem i Foreningen mod kæmpevindmøller Bulbjerg mener, at Thy har ydet sit bidrag til den grønne omstilling med det testcenter der i forvejen
Bestyrelsesmedlem i Foreningen mod kæmpevindmøller Bulbjerg mener, at Thy har ydet sit bidrag til den grønne omstilling med det testcenter der i forvejen
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Borgerne i Østerild i Thy finder sig ikke i, at det nationale testcenter for store vindmøller måske skal udvides med de endnu højere 450 meter kæmpevindmøller. 

Derfor har der søndag været medlemsmøde i Frøstrup, hvor Foreningen mod kæmpevindmøller Bulbjerg inviterede folk fra området til at komme og drøfte, hvordan man kan undgå en udvidelse af testcentret for kæmpevindmøller. 

Ulrik Iversen er bestyrelsesmedlem i foreningen, og han er ikke i tvivl om, hvad det ville betyde, hvis det nationale testcenter bliver udvidet: 

- Det er dybt problematisk. Betingelsen for liv på landet er, at man lader folk bo med afstand til hinanden. Oplandet er med til at holde liv i landsbyerne, siger han. 

Særligt mange nytilflyttere til området omkring Hjardemål Klit dukkede op til borgermødet i Frøstrup.
Særligt mange nytilflyttere til området omkring Hjardemål Klit dukkede op til borgermødet i Frøstrup.
Foto: Privatfoto

Ifølge Plan- og Landdistriktsstyrelsens umiddelbare screening for testcenteret ved Østerild, kan det komme på tale, at området skal eksproprieres, og beboerne i det berørte område må fraflytte deres boliger. 

Nedsat en arbejdsgruppe 

Opbakningen til dagens møde var stor. Der var både nye ansigter, og også flere tilmeldinger til Foreningen mod kæmpevindmøller Bulbjerg. Det er Ulrik Iversen godt tilfreds med. 

- Folk er rystede over, det overhovedet kan ske, siger han. 

- Flere, der tidligere har været for testcenteret, er nu begyndt at opleve gener, og er blevet modstandere af projektet.

Derfor glæder det ham også, at de på mødet søndag har fået nedsat en arbejdsgruppe, som skal afsøge mulighederne for, at et testcenter for kæmpevindmøllerne kan undgås.

Her vil de blandt andet kigge på EU-ret, kontakte stiftet, sende pressemeddelelser ud og tale med lokalpolitikerne. Ulrik Iversen mener, at lokalpolitikerne har et særligt ansvar for borgerne:

- De skal se at få det stoppet. De må være valgt til at passe på deres borgere og området, siger han.

Selvom det ifølge Ulrik Iversen er på et trist grundlagt, så er der dog også noget positivt:

- Det er noget som samler os. Og det er jo godt, siger han.