Tusindvis af sygeplejersker strejker: Ingen vil dosere medicin i hjemmesygeplejen

5.000 sygeplejersker nedlægger lørdag arbejdet. I Silkeborg betyder det, at der i øjeblikket ikke er nogen til at dosere medicin i hjemmesygeplejen.

2:05
Under sygeplejestrejken er det uklart, hvem der skal overtage vigtige opgaver i Silkeborg Kommune.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Medicin er egentlig en god ting, men det er kun godt, når det kommer i de rette mængder og til de rette mennesker. Og den opgave står sygeplejerskerne for i hjemmesygeplejen.

Normalt.

For fra lørdag går sygeplejerskerne i 13 kommuner i strejke, og i Silkeborg vil næsten 100 sygeplejersker mangle.

- I mit område, hvor vi kører 14 sygeplejersker ud hver dag, der har vi mellem 112 og 115 medicindoseringer om ugen, så det er jo rigtig mange timer, siger Pia Medum Bennetsen der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne i Silkeborg Kommune.

Kommunen og Dansk Sygeplejeråd havde derfor aftalt, at de praktiserende læger måtte overtage arbejdet under strejken.

Men den ide har lægerne sagt nej til.

- Det er der, hvor vi står og tænker ”hvad gør vi nu,” og vi har på den baggrund genoptaget dialogen med Dansk Sygeplejeråd, så der foregår forhandlinger i øjeblikket, siger Steffen Bruun, der er konstitueret sundhedschef i Silkeborg Kommune.

Der er derfor lige nu ingen til at hjælpe de borgere, der har brug for medicin og sårbehandling i eget hjem eller på en af kommunens sygeplejeklinikker.

- Det er da dybt bekymrende, for så tager man jo de ældre som gidsel, og så er der nogle ældre, der går hen og lider skade, og det er da ikke i nogens interesse, siger Erling Prang, der er formand for Seniorrådet i Silkeborg Kommune.

Strejken kommer efter to ud af tre sygeplejersker stemte nej til et forslag om en ny overenskomst, og i TV MIDTVESTs område vil der derfor mangle sygeplejersker i Holstebro, Herning, Viborg, Silkeborg og Thisted.

Og det er altså det, der ser ud til at ramme de borgere, der har brug for sygeplejersker til at få den rigtige medicin i de korrekte mængder i deres eget hjem.

- Vi går i konflikt, som vi har aftalt, indtil vi finder en afklaring på, hvad der skal ske, siger Pia Medum Bennetsen til TV MIDTVEST.

Striden ligger nu hos Kommunernes Landsforening og Dansk Sygeplejeråd, og der er meget på spil.

Hvis sygeplejerskerne ender med alligevel at påtage sig opgaven, er der nemlig ikke meget strejke tilbage.

- Det kan jo blive nødvendigt, at Dansk Sygeplejeråd er nødt til at trække os ud af strejken, fordi den overhovedet ikke giver mening for os alligevel, siger Pia Medum Bennetsen.