Strejke aflyst i sidste øjeblik: Sygeplejersker i Viborg skal alligevel møde på arbejde

Flere afdelinger i Region Midtjylland er så pressede, at det er umuligt at stille et nødberedskab under sygeplejerskernes strejke, lyder det fra fagforening.

Flere sygeplejersker på Operation og Intensiv, Dagkirurgi under Regionshospitalet i Viborg strejker allerede (arkivfoto).
Flere sygeplejersker på Operation og Intensiv, Dagkirurgi under Regionshospitalet i Viborg strejker allerede (arkivfoto).
Foto: Region Midtjylland

Med mindre end 12 timer til strejkestart står det klart, at 34 sygeplejersker på afdelingen Bedøvelse, operation og intensiv på Regionshospitalet i Viborg alligevel skal møde ind som vanligt tirsdag. 

Det oplyser kredsnæstformand for Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland, Hanne Holst Long.

Hun forklarer, at det ikke har været muligt at stille med et nødberedskab på afdelingen, da dagligdagens bemanding er afhængig af vikarer og elever, som ikke må arbejde under en konflikt.

- Det er stærkt bekymrende, når vi ser afdelinger, hvor hverdagen kun hænger sammen via sygeplejerskers fleksibilitet. Det holder ikke i det lange løb, siger hun i en pressemeddelelse.

Opdatering

Opdatering:

Region Midtjylland skriver i en mail til TV MIDTVEST, at man er uenig med DSR's fortolkning af situationen på afdelingen Bedøvelse, operation og intensiv på Regionshospitalet. Regionen oplyser blandt andet, at der kun benyttes fast, uddannet personale på afdelingen. Derudover skriver regionen, at det først er muligt at stille nødberedskab fra uge 35, da der pt. afvikles ferie på afdelingen. Dette bliver besværliggjort, da man normalt laver en ferieplan på tværs af dagkirurgi og bedøvelse, men den planlagte ferieplan kan ikke afvikles, fordi sygeplejersker i dagkirurgi er udtaget til konflikt. Ledelsen i afdelingen og hospitalsledelsen har i forhandlingerne med DSR oplyst, at afdelingens ferieplan er afviklet i uge 35. Derefter kan afdelingen stille nødberedskab.

    Ifølge fagforeningens hjemmeside skal nødberedskabsaftalerne sikre, at arbejde, som er ”livsvigtigt, uopsætteligt eller påkrævet for at undgå helbreds- eller varigt førlighedstruende følger” fortsat udføres, selvom der er konflikt. Men det har ikke været mulig for regionen og fagforeningen at finde en holdbar model.

    Næstformanden peger på, at de ansatte i hverdagene løber så stærkt, at det kun er muligt at afvikle ferie, når de tilbageværende sygeplejersker tager ekstra vagter. 

    - Man har en drift, der ikke kan hænge sammen, når folk skal holde ferie, forklarer hun til TV MIDTVEST.

    Rammer den landsdækkende strejke

    Fra 17. august stod næsten 6.000 sygeplejersker fordelt over hele landet klar til at strejke. 

    Men da det ikke er muligt at stille med nødberedskab i Viborg, bliver den samlede strejke nu reduceret med 34 svarende til det antal ekstra sygeplejesker, der var udtaget til at strejke i domkirkebyen.

    UgenummerAntal ambulante kontakter udskudt grundet strejkeAntal kirurgiske indgreb udskudt grundet strejke, inklusiv skopier og andre mindre kirurgiske indgrebAntal patienter omvisiteret til private tilbud
    251.5697881.002
    261.107546827
    27835412928
    28893241528
    29522139564
    30541142689
    31768328908
    Total6.2352.5965.446
    Region Midtjylland, samlet opgørelse til og med uge 31

    Situationen i Viborg er langt fra uvant for Region Midtjylland og de midtjyske kommuner.

    Da den oprindelige strejke skulle begynde 19. juni sparkede man strejken i Silkeborg Kommune til hjørne. Her var årsagen den samme som på Regionhospitalet i Viborg: Det var ikke muligt at stille et nødberedskab. 

    Også strejken på Urinvejskirugisk Sengeafdeling på Aarhus Universitetshospital er ifølge Jyllands-Posten blevet droppet, da det ikke har været muligt at stille et nødberedskab. 

    - Det er udtryk for, at vi har nogle afsnit, der kun med nød og næppe hænger sammen fordi, sygeplejerskerne viser fleksibilitet i hverdagen, lyder det fra Hanne Holst Long.

    Dansk Sygeplejeråd har løbende varslet udvidelser af strejken.

    Fra 25. august udvides strejken efter planen endnu en gang, når blandt andre flere afdelinger under Social, Sundhed og Beskæftigelse i Herning kommune skal strejke