Gødstrup-forsinkelser skaber frustration: - Det er en rutsjebanetur og en mavepuster

Medarbejderne havde set frem til at kunne flytte ind i nye og topmoderne rammer på sygehuset i Gødstrup til september, men nu må de igen vente på ubestemt tid.

3:13
Åbningen af sygehuset i Gødstrup har været længe undervejs. Og ventetiden er svær for de mange ansatte, der igen og igen må se indflytningen udskudt.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Byggeriet af supersygehuset i Gødstrup, der skal afløse sygehusene i Herning og Holstebro, er blevet forsinket igen og igen gennem årene. For nylig lød meldingen så, at den seneste besked om, at flytningen ville ske i september, nu er udskudt til første kvartal af 2022.

Den form for usikkerhed omkring fremtiden er frustrerende for de ansatte, som på et tidspunkt skal arbejde på Gødstrup.

- Vi har brug for en afklaring, som vi kan stole på. Vi har brug for, at når der kommer en ny flyttedato, så er det også én, vi kan føle os sikre på. Vi har brug for at kunne have tillid til, at dét, der bliver meldt ud næste gang, det er dét, vi kan forholde os til, lyder det fra Cristina Hedegaard Kildevang, der lægesekretær og fællestillidsrepræsentant for lægesekretærerne i hele Hospitalsenhed Vest.

For det er ikke kun patienterne, der må vente på de nye og forbedrede rammer. Også personalet venter, og det er efterhånden svært for mange at holde humøret og gejsten oppe.

- Det er en rutsjebanetur og en mavepuster. Folk har virkelig glædet sig til, at vi skulle flytte sammen i Gødstrup og troet på, at det blev her i september. Så da meldingen kom om, at det blev det ikke, der tog det pusten fra kollegaerne, fortæller Cristina Hedegaard Kildevang.

- Vi glæder os rigtig meget til at skulle ud i noget nyt, men det handler også om vores arbejdsgange.  Der er bare mange ting, der bliver nemmere, når vi samles på samme matrikel, fortæller, Cristina Hedegaard Kildevang, der er lægesekretær og fællestillidsrepræsentant i Hospitalsenhed Vest.
- Vi glæder os rigtig meget til at skulle ud i noget nyt, men det handler også om vores arbejdsgange. Der er bare mange ting, der bliver nemmere, når vi samles på samme matrikel, fortæller, Cristina Hedegaard Kildevang, der er lægesekretær og fællestillidsrepræsentant i Hospitalsenhed Vest.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Frustrationerne fylder meget

Den præcise dato for indvielsen af sygehuset i Gødstrup er ikke på plads endnu, men Region Midtjylland forventer at kunne melde den ud i slutningen af august.

Både for personalet og på ledelsesgangen har forløbet omkring sygehusbyggeriet givet anledning til frustrationer.

- Det er da træls. Om det er godt nok? Jamen, det er jo de vilkår, der har været, på forskellige leder og kanter. Og sådan er det, og det er et vilkår, når vi har med så stort et byggeri at gøre, at der kan ske forudsete og uforudsete ting, lyder det fra den sygeplejefaglige direktør i Hospitalsenhed Vest, Ida Gøtke.

Hun forstår godt, at medarbejdernes tålmodighed er opbrugt og at frustrationerne er vokset i takt med, at åbningen af sygehuset er udskudt igen og igen.

- Den deler vi med hinanden. Men vi skal have frustrationen erstattet af fortsat arbejdsomhed. Al den forberedelse, vi kan gøre, den fortsætter vi. Al den træning, vi kan gennemføre, det gør vi også. Det er vigtigt, for der er nok at gøre.

Ida Gøtke deler sin egen frustration med sine ledelseskollegaer og chef. For også på ledelsesgangen er der fokus på at holde gejsten oppe.

- For hvis vi først fortvivler, så er der 4000 andre, der kan fortvivle. Så det er vores ansvar, at det ikke sker, siger den sygeplejefaglige direktør.

Udskydelse koster 110 millioner

Der er langt fra kun menneskelige omkostninger ved endnu en udskydelse. Faktisk anslår Region Midtjylland, at regningen kommer til at lyde på 110 millioner kroner. Og også dén del frustrerer og bekymrer personalet.

- Vi har effektiviseret så meget, vi har lavet om på arbejdsgange, vi har skåret ind til benet, så vi ser ikke, at man kan finde 110 millioner kroner uden, at det bliver på personalebudgetterne. Og vi løber altså rigtig stærkt i dag. Vi har svært ved at rekruttere, der er mangel på personale, så har vi haft en lang Covid 19-situation, og nu står vi i en sygeplejerskestrejke, som gør det svært. Så konsekvensen, hvis vi skal til at skære yderligere, det er helt uoverskueligt. Og jeg hører kollegaer, der decideret siger: ”Så kan jeg ikke mere. Så vil jeg ikke mere,” fortæller Cristina Hedegaard Kildevang på vegne af lægesekretærerne.

Ida Gøtke forklarer, at man fra sygehusledelsen forsøger at komme bekymringerne i møde og kommunikere klart og tydeligt ud til medarbejderne. Men den økonomiske del er svær at komme udenom.

- Der er selvfølgelig en naturlig bekymring for, hvad det betyder. Betyder det, at lige præcis mit arbejde bliver vanskeligere, fordi der skal spares?

- I mange af livets forhold er det godt, at man ikke ved, hvad der venter én. For vidste man, hvad der ventede, så gik man hjem og trak dynen op over hovedet. Men når nu vi ikke ved det, så tager vi hånd om situationen og handler ud fra det, fortæller sygeplejefaglig direktør, Ida Gøtke.
- I mange af livets forhold er det godt, at man ikke ved, hvad der venter én. For vidste man, hvad der ventede, så gik man hjem og trak dynen op over hovedet. Men når nu vi ikke ved det, så tager vi hånd om situationen og handler ud fra det, fortæller sygeplejefaglig direktør, Ida Gøtke.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Svaret på dét spørgsmål rumsterer også hos formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland.

- Det medfører nogle udgifter at udskyde flytningen med fem måneder. Og det skal vi selvfølgelig prøve at dække ind, for det er jo ikke rimeligt, at en udsættelse skal medføre en besparelse, som gør, at man skal spare på personalet efterfølgende, lyder reaktionen fra socialdemokratisk valgte Henrik Gotlieb Hansen.

Men hvordan skal I dække det ind?

- Det er det, vi skal prøve at finde en løsning på, og der er selvfølgelig modeller, som vi skal drøfte – og jeg går til de drøftelser med en holdning om, at det skal dækkes ind, siger han og understreger, at han til fulde forstår personalets frustrationer og bekymringer.

Det er en besked, som Cristina Hedegaard Kildevang sætter pris på.

- Det er vi rigtig glade for at høre, og vi håber meget på, at det kommer til at holde stik, for vi har meget brug for den hjælp. Men anerkendelse er én ting - en pose penge på bordet er en anden ting. Og den vil vi rigtig gerne se, før vi tør tro på det, siger hun.