Fagforening: Uforsvarligt at gå på arbejde på nyt hospital

Sygeplejerskerne på akutafdelingen på Gødstrup er for pressede, lyder det fra deres fagforening. Men tingene vil finde sit leje inden for et par uger, mener hospitalets lægefaglige direktør.

2:17
Der er for få sengepladser på Gødstrups akutafdeling, og det presser sygeplejerskerne, lyder det fra Dansk Sygeplejeråd.
Foto: Regionshospitalet Gødstrup

Der er gået 16 dage, siden sygehusene i Holstebro og Herning blev fusioneret i Gødstrup. Men opstarten er ikke gået uden gnidninger.

I hvert fald ikke hvis man spørger kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd i Region Midtjylland, Bente Rasmussen.

- Vi hører fra vores medlemmer, at de er ekstremt pressede af mange akutte patienter, siger hun.

Det er især på akutafdelingen, at sygeplejerskerne er spændt hårdt for. Ifølge kredsnæstformanden er det mere reglen end undtagelsen, at de hverken får noget at spise eller drikke i løbet af deres vagt.

- For mig at se er det ikke sundheds- og sikkerhedsmæssigt forsvarligt at gå på arbejde.

- Det her holder ikke i længden, fordi sygeplejerskerne bliver syge af at gå på arbejde, siger Bente Rasmussen.

Flere isolationspatienter end forventet

Jens Friis Bak, der er lægefaglig direktør på Regionshospitalet i Gødstrup, anerkender, at der er opstartsvanskeligheder, og især influenza- og corona-patienter har givet udfordringer.

I øjeblikket er der over 40 patienter i isolation, og de kræver mere arbejde, fortæller han.

- Vi er det hospital i regionen, som har flest Covid-patienter indlagt i øjeblikket. Mere end dobbelt så mange som Aarhus Universitetshospital for eksempel. Og det havde vi ikke forudset.

Dertil kommer, at det er et nyt hospital med nye arbejdsgange, og nogle ting har været mere udfordrende end forventet, forklarer Jens Friis Bak.

- Der er mange forklaringer på, at folk oplever det som mere presset end normalt. Vi gør alt, hvad vi kan for at få udbedret de uhensigtsmæssigheder, der er i arbejdsgangene, det går al vores tid med.

- Vores erfaring fra andre hospitalsflytninger er, at det finder sit leje i løbet af yderligere et par uger, siger han.

DSR: Praktiske udfordringer er ikke en undskyldning

På akutafdelingen i Gødstrup er der plads til 50 patienter ad gangen, og i øjeblikket er der omkring 100-150 igennem afdelingen i løbet af et døgn. Så det er nødvendigt med et godt flow på afdelingen, fortæller fælledstillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Gødstrup, Katrine Lykke Larsen.

- Der vil altid være travlt på en akutafdeling, og det er noget af det, vi godt kan lide. Men det gør også, at man har brug for nogle perioder ind imellem, hvor der ikke er lige så travlt, siger hun.

Og siden åbningen har der været en hovedpart af travle perioder, fortæller Katrine Lykke Larsen. Hun siger også, at meget af det skyldes, at personalet skal vænne sig til det nye hospital og de nye arbejdsgange.

Dansk Sygeplejeråd anerkender, at der er praktiske udfordringer, man ikke kan undgå, når to store sygehusafdelinger bliver kombineret på de 148.000 nye kvadratmeter, der udgør Gødstrup.

- Men det er ikke kun det. Arbejdspresset er simpelthen alt for stort. Der er for mange opgaver til det personale, der er, siger Bente Rasmussen.