Topdesigner Jørgen Simonsen: - Jeg går altid efter det ultimative

Han flyttede til Paris som 18-årig, men er tilbage i fødebyen Struer for at lave et stort haute couture show. Vi har fulgt modedesigneren og perfektionisten Jørgen Simonsen i dagene op til premieren.

Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Det er onsdag aften - aftenen før showet. Jørgen Simonsen står på catwalken og forklarer en model, præcis hvordan hun skal gå.

- Hvis du kommer til at bruge et sekund på at dreje rundt nede for enden af podiet, så er det okay, men du må ikke stå der, instruerer han.

For Jørgen Simonsen ligger perfektion i detaljerne.

- Alt er i detaljen. Alt. Du kan ikke overlade noget til tilfældigheder, siger han.

Han er for en stund tilbage i Struer for at lave et modeshow i Folkets Hus for 500 mennesker. Han har før udstillet tøj i sin fødeby, men det her er første gang, han laver et helt show som i de store modebyer. Billetterne blev revet væk på tre kvarter, og forventningerne til designeren er store. Men det er han vant til.

- Det ville være kedeligt, hvis der ikke var den her nervøsitet omkring det. Så mister du nerven, og den har du brug for, hvis det skal være et godt show - og det bliver det, siger Jørgen Simonsen med et smil.

quote Og så er det der, du stopper. Og poserer.

Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Hvad er haute couture?

Historien om Jørgen Simonsen er historien om ambitioner, der voksede sig større end hvad Danmark kunne rumme.

Han flyttede til Paris som 18-årig, og har boet i byernes by lige siden. Det imponerende CV tæller titler som chefdesigner for Givenchy, Chanel, Versace og Valentino. Omkring 40 Vogue-forsider er det også blevet til, for slet ikke at tale om alle de kjoler han i eget navn har designet til filmstjerner på røde løbere.

- Jørgen Simonsen er et stort navn, fordi han er en af de danskere, der har gjort det allerbedst i udlandet. Der er ikke mange danskere, som lykkes med at komme ud og blive ansat i de store modehuse, siger modejournalist Sarah Skarum fra Berlingske.

Modejournalist Sarah Skarum fra Berlingske forklarer, hvad der gør Jørgen Simonsen til et særsyn inden for dansk mode.

Den slags glamour finder man ikke i Struer, og det indså Jørgen Simonsen tidligt.

- Jeg er aldrig flygtet fra Struer. Aldrig. Det var bare givet for mig i min bevidsthed, at Struer ikke ville kunne opfylde de ønsker jeg havde omkring, hvad jeg skulle. Hvis man for eksempel vil lave den vildeste konditorkage, så søger man nok heller ikke ind på rugbrødsfabrikken i Struer. Så skal man finde det bedste sted at lære. Det var det, jeg gjorde, siger Jørgen Simonsen.

Han har både lært af de bedste, og arbejder nu med den ypperste form for mode: Haute couture. 

Jørgen Simonsen sætter ord på sin passion for haute couture.

Her er hverken tid eller penge nogen mangelvare, men til gengæld skal tøjet også imponere.

- Couture handler rigtig meget om at få folks øjne op for et håndværksprodukt, som er perfekt ned i mindste detalje, og sætte pris på den værdi, der ligger i det. Det er kvælende og middelmådigt, når alt bare skal være færdigt i går og kun koste to for en ti'er. Det her handler om at få drejet den opfattelse og vække noget i folk, siger Jørgen Simonsen

Et par dage før showstart skal setuppet omkring catwalken godkendes, men Jørgen Simonsen er ikke tilfreds med det lydanlæg, der er blevet sat op.

- Man bliver jo blæst væk, hvis man sidder her, siger han og peger på den forreste stolerække.

- De får en lorteoplevelse ud af det, for at sige det rent ud, og det kan vi ikke have.

Et nyt og mindre kraftigt lydanlæg bliver bestilt til opsætning dagen efter. En nødvendighed, hvis oplevelsen skal være komplet, mener Jørgen Simonsen.

- Nogle vil måske sige, at haute couture gør for meget ud af tøj, og hvorfor skal man overhovedet tillægge værdi til noget så ligegyldigt som tøj. Men jeg synes jo ikke, det er ligegyldigt. Det er mit arbejde og min passion, så jeg tillægger det en sindssygt stor værdi, siger han.

quote Jeg prøver altid at komme med det ultimative udtryk. Ellers kan det være ligegyldigt.

Jørgen Simonsen

Det er blevet torsdag, og i aften er det showtid. De 20 modeller sidder i et baglokale for at blive briefet om, hvordan det hele skal foregå. Alles øjne er på Jørgen Simonsen, som med ivrige fagter forklarer sin vision for hår og makeup.

- På hende her synes jeg bare vi skal skrabe det tilbage sådan her. Fuldstændig cool, cool, cool, siger han henvendt til stylisten.

Hvert eneste look bliver gennemgået, for Jørgen Simonsen har fingrene nede i alt og insisterer på at styre hele processen.

- Rigtig mange gange er det kun mig, der kan træffe beslutningerne, for hvis andre forsøger at hjælpe, så har jeg alligevel en mening, griner han.

muted

Torsdag aften er det showtid.

I de sidste minutter inden showstart summer salen af forventning. Stolene bliver fyldt og programmerne nærstuderet. Og så er det tid: Lyset dæmpes. Snakken forstummer. Måneders forberedelse kulminerer i løbet af 25 minutter og 60 indgange, for tøj for millioner bliver vist frem for et begejstret publikum. 

Til sidst kan en storsmilende Jørgen Simonsen selv indtage scenen til stående klapsalver. 

- Ingen af os er urørlige over for skønhed, og det er det, jeg i allerhøjeste grad forsøger at etablere i mit virke. At forskønne verden og måske gøre det hele en lille smule lettere i en hverdag, der ikke er nem for alle. De der små åndehuller af skønhed skal vi passe på og bevare, for det er dem, der er med til, at du kan holde vejret, når der er behov for det, siger Jørgen Simonsen.

 

 

Lykønsningerne fra gamle klassekammerater og lokale beundrere vil ingen ende tage, men det vigtigste kram får han af sin tidligere gymnasielærer og nuværende ven, Willy Zickert.

- Det var fabelagtigt. Helt vidunderligt, siger designunderviseren til sin gamle elev.

Det hele er faktisk gået så godt, at selv den perfektionistiske designer næsten er helt tilfreds.

- Jeg er meget, meget, meget glad for det, der er kommet ud af det. Der er altid noget, hvor du tænker, at det kunne jeg måske have gjort bedre, men den her gang føler jeg, at den er 99,9 procent hjemme, siger Jørgen Simonsen.

Se hele reportagen om Jørgen Simonsens arbejde med modeshowet i Struer her.

quote Der er altid noget, jeg måske kunne have gjort bedre. Men den her gang føler jeg, at den er 99,9 procent hjemme.

Jørgen Simonsen

Af: Kåre Rolf Hansen & Pernille Keller Sand
Udgivelsesdato: 14. januar 2017