Tilbage til rødderne: Her vil de omdanne landbrugsjord til naturperle

Den oprindelige natur på en større del af Venø skal føres tilbage til det, den var engang,

135 hektar landbrugsjord skal laves helt om. Det har Struer Kommune sammen med en lokal lodsejer besluttet sig for skal ske på limfjordsøen Venø.

- Jorden er et rekreativt område, som vi kan færdes i og opleve en masse ting. Både plante- og dyreliv ville jo vokse, hvis de fik mulighed for det, fortæller lodsejer Hans Peter Jensen.

Hans familie har i generationer drevet slægtsgården på Venø. Det er hans jord, der nu skal omlægges til vild natur.

Godt i gang

Allerede nu har han givet en del af jorden lov til at blive overtaget af naturen, men målet er, at der skal genskabes flere vådområder, enge og heder. Det skaber begejstring ved biolog ved Struer Kommune, Tina Pedersen.

- Naturen er trængt i Danmark. Der er ikke så meget plads til den. Det der også kunne være rigtigt godt, det var, hvis naturen herovre kunne få lov til at passe sig selv lidt mere og udvikle sig på dens egne præmisser, siger hun.

Konkret vil det betyde, at blomster, insekter og fugle, der lige nu er fortrængt fra landskabet, igen kan finde tilbage til området.

I alt 135 hektar landsbrugsjord skal omlægges til natur.
I alt 135 hektar landsbrugsjord skal omlægges til natur.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Flere områder

Det er et stort ønske for Struer Kommune at få flere rekreative naturområder, der kan tiltrække lokale og turister.

Naturprojektet kan dog ikke realiseres uden penge, og her må Struer Kommune sætte sin lid til eksterne partnere.

- Der er det jo, at man må sætte sit håb og sin lid til fonde, og at de vil være interesserede i at støtte et naturplejeprojekt, siger Tina Pedersen.